Anca Bîlbă

Anca Bîlbă este psihoterapeut, Lector Universitar Doctor în cadrul Universității Andrei Șaguna din Constanța, Facultatea de Psihologie. 

A absolvit studiile universitare ale Universității Andrei Șaguna în anul 2009, precum și studiile universitare de master (2011) în cadrul aceleași universități.

Studiile doctorale au fost parcurse în cadrul Universității de Psihologie din București și au fost finalizate în anul 2018.

Este membru în Colegiul Psihologilor din anul 2012, având competențe în psihologie clinică – evaluare și intervenție terapeutică la copii și adolescenți și psihoterapie integrativă.

Activitatea în domeniul psihologic:

În perioada 2006 – 2009 am urmat cursurile Facultății de Psihologie din cadrul Universității Andrei Șaguna – Constanța, Licențiat în 2009.
- 2008 – 2011 - Formare continuă în Psihoterapie Integrativă
- 2009 – 2011 - Master în psihologie clinică și medicală – Universitatea Andrei Șaguna – Constanța
- 2011- atestat de liberă practică în specialitățile: psihologie clinică, psihoterapie integrativă și psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională
Începând din anul 2011 sunt psiholog în cadrul Centrului de Studii “Colibri” din Constanța
- 2012 am absolvit cursul de formare profesională continuă “Intervenții terapeutice în recuperarea persoanelor cu tulburare de spectru autist”
( terapie ABA)
- 2012 am deschis Cabinetul Individual de Psihologie

Este de asemenea membru al Asociației Americane de Hipoterapie din anul 2015.
În anul 2014-2015 a elaborat în cadrul Academiei Române, o lucrare de cercetare cu titlul ”Costuri și beneficii ale terapiei cu ajutorul calului”.

Activitatea în domeniul hipoterapiei:

În 2011 a absolvit un stagiu de practică de 2 săptămâni de echitație terapeut-pedagogică în Școală Specială din Sonnhalde Gempen, Elveția.

Sonnhalde Gempen este un cămin organizat de drept privat cu școală, cămin și ateliere, în care sunt însoțiți aproximativ 170 de copii, tineri și adulți.

În 2012 a participat timp de 2 săptămâni la proiectul “ Hipoterapia la Odivelas”, în Portugalia, unde a fost instruită în scopul pregătirii și a dresajului cailor pentru hipoterapie și am participat la sesiuni de hipoterapie și sesiuni terapeutice de echitație pentru copii cu nevoi speciale, cu o gama largă de patologii, cum ar fi autism, sindrom Down, paralizii cerebrale, sindroame genetice.

În urmă acestui stagiu am obținut Certificatul de practică în Hipoterapie cât și în dresajul și antrenamentul cailor.

În anul 2012 a înființat, alături de psihologi, psihopedagogi și medici, Asociația de Terapii Suportive “Hipoterapia”, în cadrul căreia activează în prezet că și terapeut în hipoterapie.

În 2013, în urmă unui curs care a avut loc în Barcelona, Spania, a fost acreditată de Asociația Americană de Hipoterapie (AHA).

În 2014 a absolvit cursul de hipoterapie al Asociației Americane de Hipoterapie (AHA) în New Mexico, fiind printre primii patru terapeuți din Europa care au această specializare. Ulterior, a desfășurat un stagiu de specializare în domeniu, lucrând în clinică de recuperare Skyline Therapy din Alberqueque, New Mexico.

În perioada 2014- 2015 a redactat o lucrarea de cercetare în cadrul Academiei Române, lucrare care a avut că temă evaluarea costurilor și beneficiilor unui centru de hipoterapie. Această lucrare a cuprins un studiu de fezabilitate pentru pentrufunctionarea unei clinici de hipoterapie.

Incepând din anul 2013, pană în 2017, a fost înscrisă la Școală Doctorală a Facultătii de Psihologie din cadrul Universității București, unde am avut că temă de cercetare abordarea terapeutică cu ajutorul terapiei cu ajutorul calului în cazul copiiilor cu deficiențe psihomotrice.

Practică terapia cu ajutorul cailor din anul 2010. 

Începând cu lucrarea de doctorat intitulată ”Terapia cu ajutorul calului că metodă suportivă în afecțiunile psihomotorii”, a participat la numeroase conferințe din domeniul intervenției terapeutice, publicând articole pe această temă, cum ar fi Semnificația statistică a hipoterapiei în cazul copiilor cu dizabilități psihomotorii”(2018),”Promovarea activității fizice la copilul sedentar - Hipoterapia și copii cu dizabilități”, (2018), ”Terapia cu ajutorul calului că metodă suportivă în afecţiunile psihomotorii: un studiu controlat pretest-posttest” (2018), ”Utilizarea instrumentului ABAS-ÎI în evaluarea eficienței terapiei asistate de cai” (2018).

În anul 2019, publică volumul ”Terapia cu ajutorul calului – Ghid pentru terapeuți” sub egida Editurii Fundației Andrei Șaguna din Constanța.

 

Dr. Anca Bîlbă: hipoterapia are rezultate spectaculoase la copiii cu dizabilități

Dr. Anca Bîlbă: hipoterapia are rezultate spectaculoase la copiii cu dizabilități

Dr. Anca Bîlbă, psiholog clinician, ne explică ce rezultate are hipoterapia în privința copiilor cu dizabilități.