Balonarea: cauze explicate de un medic nutriționist

Balonarea este un simptom frecvent care poate avea o mulțime de cauze. Iată ce zice medicul Alexandru Popa!

Balonarea, adică acumularea gazelor la nivel abdominal, poate avea o mulțime de cauze. Există cauze simple, banale, care provoacă balonarea temporară. Există însă și cauze mai grave, care trebuie investigate de medic.

„Balonarea este un simptome extrem de frecvent în populație și reprezintă acumularea de gaz la nivelul tubului digestiv. Balonarea are mai multe cauze: pot fi cauze simple, care pot fi corectate ușor, și cauze mai complexe, ca urmare a unei boli mai grave.

Dintre cele mai frecvente cauze simple, aș enumera mâncatul repede, vorbitul în timpul mesei, fumatul și consumul de băuturi carbogazoase. Balonarea poate fi dată și de creșterea în greutate și boala de reflux gastroesofagian.

Există și alimente care predispun la apariția balonării cum ar fi varza, varza de Bruxelles, fasolea boabe și lintea. Însă nu toate persoanele se balonează în momentul în care consumă aceste alimente.

Există și alte alimente și obiceiuri care duc la balonare. În aceste situații, pacientul trebuie să identifice ce aliment îi face rău și să încerce să reducă pe cât posibil consumul acestuia, până când dispar simptomele. Iar dacă vrea să îl reintroducă în alimentație, ar trebui să o facă treptat.

Dacă balonarea persistă și nu se ameliorează prin măsuri simple de igienă alimentară, poate fi semnul unor patologii mai complexe. Aici intră bolile inflamatorii intestinale, sindromul de colon iritabil, obstrucția parțială la nivelul intestinului (o tumoră), boala diverticulară.

Dacă simptomele nu sunt ameliorate rapid, persistă sau se agravează, trebuie mers la medic pentru diagnostic și tratamentul cauzei balonării” spune Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Alexandru Popa - Medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice
Dr. Alexandru Popa este medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Clinicii Smart Nutrition. Ambițios și totodată empatic, dr. Alexandru Popa găsește soluții pentru toate programele sau problemele zilnice ale pacienților, cât și pentru toate preferințele culinare.  Educație ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult