Prof. dr. Victor Costache, SANADOR: intervențiile minim invazive în bolile de inimă

Intervențiile minim invazive în bolile de inimă sunt proceduri medicale care au nenumărate beneficii.

Prezent în platoul emisiunii CSID.RO Live, Prof. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, doctor în Științe Medicale, Membru al Academiei Franceze de Chirurgie, a explicat avantajele pe care le au intervențiile minim invazive în bolile de inimă.

„Chirurgia minim invazivă este nouă în domeniul bolilor cardiovasculare, un domeniu care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 10 ani. Practic, această chirurgie minim invazivă a luat presiunea de pe umerii pacienților și a familiilor acestora și a pus-o pe cei ai echipelor medicale care realizează aceste proceduri.

Prin chirurgia minim invazivă și intervențiile minim invazive se realizează aceleași intervenții ca pe cord deschis, însă acestea nu se mai realizează prin incizii mari, ci prin incizii mici, în spațiile intercostale. Procedurile sunt video asistate endoscopice sau robotice.

Beneficiile sunt majore. Durerile post operatorii sunt mult mai mici pentru pacient, recuperarea mult mai rapidă decât la intervențiile masive.

În momentul de față, majoritatea dintre operațiile valvulare – aproximativ 50% dintre intervențiile clasice cardiovasculare – nu ar mai trebui să fie realizate pe cord deschis. În cadrul SANADOR, nu se mai realizează nicio astfel de intervenție prin procedură clasică, doar prin chirurgie minim invazivă.

În cadrul Spitalului SANADOR, a existat o premieră. Este cazul unui pacient care avea un triplu patologie: stenoză aortică, dilatarea aortei abdominale și o preruptură a arterei de la un membru inferior. Echipa a rezolvat cazul special al acestui pacient cu triplă patologie endovasculară, fără nicio incizie intercostală, doar prin abort la nivelul vaselor femurale. În același timp, au mai fost și alte premiere în domeniul cardiovascular – reparații de valvă mitrală prin chirurgie minim invazivă, dar și un nou tip de valvă cardiacă ce va fi în premieră implantată tot în cadrul aceluiași centru de excelență.

Chirurgia cardiovasculară a secolului XXI aparține chirurgiei minim invazive – cu intervențiile minim invazive endoscopice și transcateter. Este important ca viitorii specialiști să fie formați să cunoască și să aplice aceste tehnici minim invazive” ne-a declarat prof. dr. Victor Costache în CSID.RO Live.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Prof. Dr. Victor Costache - Medic primar chirurgie cardiovasculara
Profesor universitar, medic primar Chirurgie cardiovasculară  și Doctor în Științe Medicale, Victor Sebastian Costache este cofondator al primului centru privat universitar de chirurgie cardiovasculară și toracică din România. A început facultatea în anul 1992 la Iaşi şi a terminat-o ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar chirurgie cardiovasculara
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult