Prof. dr. Victor Costache: ce analize facem pentru sănătatea inimii

Sănătatea inimii este extrem de prețioasă.

Sănătatea inimii este extrem de valoroasă, iar o serie de analize ne pot ajuta să o menținem în parametri optimi cât mai mult timp. Prof. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, expert în chirurgie cardiovasculară minim invazivă și implantare valve transcateter la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit la una dintre emisiunile CSID.RO Live despre analizele necesare pentru a afla dacă avem sau nu probleme cu inima.

„E important dacă avem ereditate, dacă avem boli cardiovasculare în familie, adică boli aortice, să facem niște analize speciale”, ne-a spus Prof. Dr. Victor Costache. În acest caz, tuturor celor din familia pacientului care a fost diagnosticat cu o boală aortică, li se recomandă un examen cardiologic cu ecografie și un examen angio CT (un computer tomograf toracic) care să măsoare dimensiunea aortei.

Însă, în afara acestor cazuri de ereditate, e nevoie să ne monitorizăm sănătatea inimii conform procedurii standard prin medicul de familie cu analize de sânge și ecografie, atunci când se impune acest lucru. O ecografie realizată pe un aparat bun și cu un medic cardiolog experimentat poate exclude – poate infirma sau confirma o problemă cardiologică, legată de sănătatea inimii.

Printre simptomele care ar trebui să ne ducă la medicul de familie sau la cardiolog sunt următoarele: durere în piept, lipsa aerului, oboseala rapidă. De exemplu dacă stăm la bloc și urcam două etaje pe scări și observăm că în ultimele luni obosim când urcăm aceleași două etaje, e ca și cum ne-am face singuri testul de efort și am realiza că este o problemă acolo.

În aceste cazuri este important să nu amânăm vizita la medic pentru a ne face analizele necesare care confirmă sau infirmă o boală a sistemului circulator. Sănătatea inimii este estrem de prețioasă pentru viața noastră și, de aceea, este important să mergem la medic și pentru analizele standard, dar și în cazurile în care avem simpromele enumerate mai sus.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Prof. Dr. Victor Costache - Medic primar chirurgie cardiovasculara
Profesor universitar, medic primar Chirurgie cardiovasculară  și Doctor în Științe Medicale, Victor Sebastian Costache este cofondator al primului centru privat universitar de chirurgie cardiovasculară și toracică din România. A început facultatea în anul 1992 la Iaşi şi a terminat-o ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar chirurgie cardiovasculara
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult