Credințe din copilărie care ne limitează: pastila de psiho

Cu toții avem unele credințe din copilărie.
  • Publicat:

Există credințe din copilărie care ne pot limita, care ne scad încrederea în noi și în lume, care nu ne lasă să ne împlinim potențialul. Colega noastră, Bianca Poptean, psiholog, ne-a vorbit despre 5 credințe limitative care și azi te pot determina să fii un people pleaser.

Dacă te interesează domeniul psihologiei, știi deja cât de importantă este copilăria în definirea propriei personalități, în înțelegerea și perceperea lumii, în a avea sau nu încredere în noi și în ceilalți, în perceperea relațiilor ca fiind hrănitoare sau, dimpotrivă, cauzatoare de răni. Toate acestea le percepem și înmagazinăm inconștient în primii noștri ani de viață în funcție de modalitatea în care îngrijitorii noștri au avut grijă să ne împlinească nevoile: nevoia de siguranță, nevoia de conexiune, nevoia de a fi alinat, nevoia de a fi important, nevoia de a fi auzit și văzut. Așadar, dacă părinții noștri sau cei care au avut grijă de noi – au fost persoane empatice, conectate la nevoile copilului, maturi emoțional – și au știut să se conecteze real cu nevoile noastre, atunci, cu siguranță suntem adulți echilibrați emoțional. Dacă, dimpotrivă, nu au știut sau nu au putut să facă asta și, mai mult, ne-au „împins” sau ne-au făcut să credem că nevoile noastre vor fi împlinite de cei din jur doar dacă avem grijă de emoțiile și sentimentele celorlalți, doar dacă îi punem pe ei pe primul loc și ne trădăm pe noi, atunci este posibil să purtăm încă în noi aceste credințe limitateive. Care ne fac în continuare să nu ne iubim, să nu avem grijă de noi, ci să avem grijă de alții în detrimentul nostru.

E posibil să ți se fi spus aceste lucruri în copilărie și să le porți și azi cu tine ca fiind adevăruri limitative. Spune-mi în comentarii pe care le-ai recunoscut că le găndești și și faci:

Nu încărca lumea cu problemele tale!

Anticipează ce nevoi au cei din jurul tău și împlinește-le, înainte ca ei să spună ce vor!

Fii o persoană drăguță, ascultătoare și ține-ți opinile pentru tine!

Ai grijă ce spui, nu vrei să deranjezi pe nimeni!

Fii ÎNTOTDEAUNA disponibil să-I ajuți pe cei din jurul tău!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult