3 semne că ai fost neglijat emoțional în copilărie: pastila de psiho

Sunt mai multe semne că ai fost neglijat atunci când erai mic.
  • Publicat:

Sunt semne că ai fost neglijat în copilărie. Le porți cu tine și la maturitate și, fără să-ți dai seama, îți influențează deciziile și comportamentul. Colega noastră, Bianca Poptean, psiholog, ne-a exemplificat 3 comportamente ce reprezintă semne că e posibil să fi fost neglijat atunci când erai mic.

Faptul că anumiți oameni au fost neglijați în copilărie are repercusiuni serioase asupra comportamentului și deciziilor lor. Orice copil are nevoie să fie îngrijit, să se simtă în siguranță, să îi fie alinată suferința și să primească afecțiune și căldură. Din păcate, unii părinți nu au știut sau nu au putut să le ofere copiilor lor aceste lucruri. Din diverse motive. Fie, de cele mai multe ori, pentru că ei înșiși nu au primit afecțiune și căldură, fie pentru că nu au știut cum să ofere, fie pentru că au avut convingeri de genul că cei mici n-ar trebui ținuți în brațe pentru că devin răsfățați. Sunt nenumărate credințe ce au circulat în generația părinților noștri conform cărora e mai bine să pupi copilul doar în somn sau să nu îl iei în brațe când plânge că devine răsfățat. Ori, privarea de afecțiune și conexiune în copilărie – mai ales în primii ani de vaiță – poate duce la tot felul de comportamente în relațiile inetrumane. Iată trei semne care arată că ai fost neglijat atunci când erai mic:

Nu poți avea încredere în omenii care sunt drăguți cu tine. Te gândești că, sigur, vor ceva de la tine. Pentru că, în profunzime, ai o stimă de sine scăzută și crezi că nu meriți.

Nu le spui celor din jur emoțiile tale negative, pentru că te gândești că devii o povară. Faci asta pentru că, neglijat fiind, nu a fost cineva acolo căreia să îi poți spune ce te doare.

Nu îți vine să crezi când partenerul îți spune că te iubește.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psiholog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult