Ce semnale de alarmă dă cancerul de pancreas

Cu aproape 20 de ani de experiență în chirurgie oncologică și 15 ani ca specialist în tratamentul cancerului de pancreas, Prof. dr. Hubertus Schmitz-Winnenthal ne spune ce semne poate da cancerul de pancreas.

Cancerul de pancreas este una cele mai periculoase forme de cancer. Printre semnele care determină pacienții să ajungă la medic, în cele mai multe cazuri mult prea târziu, sunt durerea puternică de spate și îngălbenirea pielii și a ochilor (icterul).

Alte simptome care pot ridica suspiciunea de cancer de pancreas sunt:

  • mâncărimile la nivelul pielii
  • lipsa poftei de mâncare
  • modificarea gustului (unii pacienți spun că își pierd brusc gustul, iar mirosul de cafea sau alcool le provoacă stări de greață)
  • arsurile și durerile abdominale care radiază în zona spatelui
  • scaunele deschise la culoare și urât mirositoare sau, din contră, scaunele negre (semn al unei hemoragii digestive superioare)
  • scăderea bruscă și neintenționată în greutate
  • inflamarea vezicii biliare
  • urina de culoare închisă

„Partea cea mai neplăcută în cancerul de pancreas este că nu există simptome timpurii, în stadii de debut ale bolii, când aceasta este mai ușor de tratat. În schimb, există anumiți factori de risc care ar trebui luați în considerare.

Spre exemplu, persoana care are un istoric familial de cancer pancreatic prezintă un risc genetic crescut să dezvolte această afecțiune. La fel și fumătorii sau diabeticii”, a declarat Prof. Dr. med. Hubertus Schmitz-Winnenthal, profesor de chirurgie la Universitatea de Medicină din Heidelberg, medic chirurgie viscerală cu supraspecializare în chirurgia oncologică, pancreatică, endocrină, hepatică, colorectală și minim invazivă avansată în cadrul Institutului We Care Surgery.

În astfel de situații este indicat screeningul periodic pentru cancerul pancreatic. Acesta constă în examen medical general regulat, diverse analize de laborator (bilirubină, markeri tumorali, analize de urină), teste imagistice (ecografie abdominală, RMN, CT, PET/CT etc.) sau histopatologice (biopsie).

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Raluca Neagu
Raluca Neagu

Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.

citește mai mult