10 semne ale cancerului de colon

Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală, ne spune care sunt semnele cancerului de colon și ce analiză indică o sângerare cronică la nivel colorectal.

Din păcate, semnele cancerului de colon apar destul de târziu pe parcursul evoluției bolii. Acest lucru se întâmplă deoarece tumorilor cresc lent, în mai mulți ani.

„De cele mai multe ori, o tumoră diagnosticată în stadiu incipient este descoperită întâmplător, la un control de rutină. Semnele cancerului de colon sunt nespecifice, adică nu țin neapărat de cancerul colorectal, ci pot ascunde diverse boli intestinale.

Dacă acestea persistă mai mult de 7 zile și aveți vârsta peste 50 de ani, adresați-vă unui medic specialist gastroenterolog pentru efectuarea unei colonoscopii, pentru a fi exclus diagnosticul de cancer colorectal”, recomandă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală cu supraspecializare în chirurgia colorectală, oncologică, minim invazivă și proctologie în cadrul Institutului We Care Surgery.

Printre semnele cancerului de colon se numără:

  • constipația care alternează cu diareea
  • scaunele care conțin o cantitate mare de mucus
  • scaunele cu urme vizibile de sânge
  • scaunele urât mirositoare
  • scaunele subțiri, cu forma unui creion (ca urmare a îngustării intestinului din cauza unei tumori)
  • durerile abdominale
  • balonarea
  • scăderea în greutate
  • transpirațiile nocturne (în timpul nopții)
  • paloarea (ești „alb la față”) într-un stadiu avansat al bolii

În cazul unui pacient cu cancer de colon, analiza de sânge indică o hemoglobină scăzută, ca urmare a unei sângerări la nivelul colonului sau rectului.

În peste 90% din cazuri, această sângerare este una cronică, deci persistă de mult timp. Volumul de sânge pierdut se recuperează prin transfuzie de sânge. Abia ulterior pacientul va fi operat, după ce medicul va avea toate datele necesare.

Mai multe informații puteți afla din intervenția video a medicului Octavian Popescu!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Octavian Popescu - Medic specialist chirurgie viscerală
Dr. Octavian Popescu este chirurg supraspecializat în oncologie şi operează, după o experienţă de 9 ani într-o clinică de oncologie şi chirurgie generală din Germania, la Spitalul Memorial Băneasa, Institutul We Care Surgery. Educaţie: 2006 - 2012, Universitatea de Medicină și Farmacie ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Senior Editor
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult