Colonoscopia, principala metodă de screening în cancerul de colon

  • Publicat:
  • Actualizat:
Colonoscopia, principala metodă de screening în cancerul de colon

Colonoscopia sau endoscopia digestivă inferioară este o procedură imagistică invazivă considerată standardul „de aur” în diagnosticul precoce al cancerului colorectal. În urma unui consult de specialitate, medicul gastroenterolog recomandă pacienților cu risc crescut de apariție a cancerului colorectal efectuarea periodică a unei colonoscopii.

Efectuarea unei colonoscopii implică introducerea unui dispozitiv denumit colonoscop pe toată lungimea colonului, până la nivelul ultimei porțiuni a intestinului subțire. Colonoscopul este un tub subțire flexibil care are în vârf o cameră video și o lumină puternică, cu ajutorul cărora medicul gastroenterolog vizualizează leziunile sau tumorile tractului digestiv inferior.

Colonoscopia este considerată investigația de primă intenție în depistarea precoce a cancerului colorectal după vârsta de 45 de ani. Procedura este relativ simplă, durează între 30 și 45 de minute și, în cazul pacienților cu risc scăzut, se recomandă a fi efectuată periodic, la un interval de aproximativ 10 ani.

Colonoscopia se efectuează cu programare prealabilă, după ce pacientul a efectuat o pregătire riguroasă, corespunzătoarea de golire a tubului digestiv. La recomandarea medicului, pacientul poate fi sedat și adormit.

Cancerul de colon aflat în stadii incipiente nu determină apariția de simptome. Astfel, efectuarea unei colonoscopii poate detecta leziunile precanceroase și cancerul atunci când acestea pot fi tratate cu succes, în stadii incipiente. Depistarea precoce a cancerului de colon cu ajutorul colonoscopiei salvează timp și vieți.

Riscul de a dezvolta cancer de colon crește dacă pacientul:

  • are în familie cazuri de cancer colorectal sau cazuri de polipoză colonică;
  • are istoric personal de leziuni precanceroase (polipi) sau canceroase ale colonului;
  • are istoric personal de boli inflamatorii intestinale (colită ulcerativă, boala Crohn).

Colonoscopia este o metodă de screening a cancerului precisă și eficientă deoarece, spre deosebire de alte investigații imagistice, permite medicului prelevarea de biopsii de la nivelul colonului pentru efectuarea examenului histopatologic și stabilirea diagnosticului de certitudine. Biopsia se realizează cu ajutorul colonoscopului și nu este dureroasă.

Apariția cancerului colorectal poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viață sănătos ce implică respectarea unei diete alimentare bogate în fructe, legume și cereale integrale, renunțarea la fumat, efectuarea de exerciții fizice regulate și menținerea unei greutăți corporale optime. Detectarea precoce a cancerului se realizează prin efectuarea periodică unui consult de specialitate și, la recomandarea medicului, a unei colonoscopii.

Spitalul Clinic SANADOR oferă pacienților acces la o gamă variată de metode de screening și supraveghere a cancerului digestiv (colonoscopie, endoscopie digestivă superioară, test hemocult, tomografie computerizată).

Orice afecțiune localizată la nivelul tractului digestiv poate fi investigată, diagnosticată și tratată cu profesionalism de medicii cu experiență din departamentele de Gastroenterologie și Endoscopie intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR.

SANADOR dispune de cele mai performante tehnici endoscopice pentru diagnosticul și tratamentul cancerului de colon. Cu ajutorul echipei medicale supraspecializate și a aparaturii de ultimă generație din Laboratorul de Endoscopie Digestivă, pacienții beneficiază de servicii medicale integrate, de confort și siguranță în timpul manevrei medicale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân