Cum se schimbă viață unei persoane care suferă de scleroză multiplă?

Ce cauze sunt implicate în apariția sclerozei multiple? Cum afectează concret scleroza multiplă calitatea vieții?
  • Publicat:
Cum se schimbă viață unei persoane care suferă de scleroză multiplă?
Cum se schimbă viața după diagnosticul de scleroză multiplă? Explică un medic neurolog, foto: Shutterstock

”Momentan nimeni nu ştie sigur cauza apariţiei sclerozei multiple, cu siguranţă nu este o singură cauză. Este vorba de interacțiunea dintre o vulnerabilitate genetică și anumiți factori de mediu, fară a putea fi precizat exact triggerul” a explicat medicul neurolog Irene Davidescu. Am aflat cum se schimbă viața și stilul de viață al unei persoane care a primit acest diagnostic.

 

CSÎD: Cum descriu pacienții cu scleroză multiplă experiența cu această boală?

Dr. Irene Davidescu: Experiența fiecărei persoane cu Scleroză multiplă este foarte diferită, de aceea, scleroza multiplă este denumită ,,Boala cu 1000 de feţe’’

Gestionarea afecţiunii este, de asemenea, diferită pentru fiecare persoană în funcție de cursul bolii, forma de boală, simptome, starea de sănătate prealabilă și stilul de viață.

Sprijinul familiei, prietenilor este foarte important pentru pacienții cu scleroză multiplă

CSÎD: Cum se poate schimba viața după ce s-a declanșat scleroză multiplă?

Dr. Irene Davidescu: Viața cu scleroză multiplă poate fi provocatoare și efectele sale pot avea un impact semnificativ asupra pacientului, familiei, prietenilor, apropiaţilor acestora.

Scleroza multiplă afectează viaţa personală, socială şi profesională a pacientului şi, pentru a putea face faţă, pacientul trebuie să accepte şi să îşi adapteze viaţa în funcţie de transformările ce se petrec din cauza acestei afecţiuni.

Viaţa personală a pacientului are, de asemenea, de suferit de pe urma sclerozei multiple, partenerul, familia şi prietenii pacienţilor care primesc diagnosticul de scleroză multiplă fiind afectaţi în mod direct .

Pacientul ar trebui să discute deschis cu apropiaţii despre problema de sănatate pe care o are, iar familia şi prietenii să îi demonstreze că sunt alături şi că îl sprijină necondiţionat.

Viaţa socială a pacienţilor cu scleroză multiplă trece şi ea printr-o serie de transformări, aceştia sunt încurajaţi să nu renunţe la activităţile pe care obişnuiesc să le facă cu plăcere și să încerce cât mai mult posibil să își continue activitatea profesională, chiar dacă într-o formă adaptată.

În  lipsa tratamentului specific, pacienții pot suferi dizabilități

CSÎD: Când devine invalidantă scleroza multiplă?

Dr. Irene Davidescu: Absenţa monitorizării de către medicul neurolog şi lipsa tratamentului specific pentru pacienții diagnosticați cu scleroză multiplă pot conduce la instalarea dizabilității precoce.

Dr Irene Davidescu, foto arhivă
Dr Irene Davidescu, medic neurolog, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân