Traume din trecut care îți afectează comportamentul: pastila de psiho

Unele traume din trecut te pot afecta.
  • Publicat:

Anumite traume din trecut, fiind prezente în subconștientul nostru, ne afectează comportamentul. Colega noastră, Bianca Poptean, consilier de dezvoltare personală, ne-a oferit câteva exemple de comportamente ce ascund, practic, anumite traume din copilărie.

Comportamentul nostru de zi cu zi, cum reacționăm la anumite situații este dictat, inconștient, evident, de modelul relațional pe care l-am avut în copilărie. Iar dacă nevoile noastre nu au fost împlinite în mod repetat de cei care au avut grijă de noi, au apărut niște traume. Iată câteva exemple de comportament și ce traumă se ascunde în spatele lui.

Dacă ești genul de persoană căreia îi place să vorbească mult despre sine și să împărtășească propriile experiențe, asta se datorează unui anumit model relațional pe care l-a întâlnit în copilăria ta.Este, de fapt, trauma acelui copil care, în copilărie, primea atenție doar atunci când se prefăcea. Practic, era nevoit să nu fie autentic, să își modeleze comportamentul pentru a le face pe plac celor din jur. Și, acel copil interior, a rămas cu această nevoie neîmplinită. El nu a fost auzit și are nevoie acum, când este adult, să vorbească foarte mult despre sine.

Dacă oferi prea mult și îi pui pe ceilalți pe primul loc… este trauma copilului care se îngrijora și trebuia să aibă grijă de părinții sau frații lui. Acest lucru înseamnă că această persoană, în copilărie, a fost nevoită să își „parenteze” părinții și fratele. Nu a putut fi el copil, fără griji și responsabilități. Ori, acesta este modelul pe care și l-a însușit și păstrat, inclusiv la maturitate.

Dacă simți uneori nevoia să mănânci impulsiv, pe fond emoțional… este, de fapt, trauma copilului neglijat sau căruia nu i s-a permis să-și exprime emoțiile negative. Și, pentru că ai fost nevoit să îți ascunzi acele emoții, să te disociezi de ele, acum, la maturitate, ele ies la suprafață, mai puternic decât oricând.

Fii atent la comportamentele tale, pentru că în unele dintre ele găsești cheia rănilor tale din copilărie. Și, conștientizându-le, poți începe să le vindeci!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ce este azoospermia și cum se tratează?
Ce este azoospermia și cum se tratează?