Ce este azoospermia și cum se tratează?

Azoospermia afectează aproximativ 1% dintre bărbați și este una dintre principalele cauze ale infertilității masculine.

Azoospermia este o afecțiune care constă în lipsa totală a materialului genetic , adică bărbatul nu mai are deloc spermatozoizi în materialul seminal, spune dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.

Spermograma este analiza care detectează existența unei probleme a lichidului seminal, inclusiv azoospermia.

Totodată, este important să se investigheze cauzele care au dus la apariția azoospermiei. Iar acestea pot consta în defecte congenitale, diverse boli cu transmitere sexuală, dezechilibre hormonale (sindromul Cushing), criptorhidie (testicul necoborât) sau obiceiuri nesănătoase în stilul de viață (fumatul, stresul, alimentația dezechilibrată, consumul excesiv de alcool, sportul dus la extrem etc.).

În cazul în care azoospermia survine din cauza unei probleme în producția spermei, medicul poate recomanda medicație hormonală pentru creșterea numărului de spermatozoizi. În alte situații poate fi necesară intervenția chirurgicală (varicocel), injecția introcitoplasmatică sau donarea de spermă pentru obținerea unei sarcini.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Senior Editor
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Cum să ai un somn bun
Cum să ai un somn bun