Cum să ai un somn bun

Află câteva reguli esențiale pentru un somn bun din pastila video realizată de Beatrice Osanu, redactor-șef "Ce se întâmplă, doctore?"
  • Publicat:

Ai un somn cu probleme și te confrunți frecvent cu episoade de insomnie? Dormi și te trezești obosit? Atunci e momentul să iei câteva măsuri extrem de simple pentru a avea un somn de calitate.

În primul rând, ai grijă ca în cameră să fie întuneric, liniște și răcoare. Temperatura optimă pentru somn este de cel mult 17 grade.

În al doilea rând, ai grijă ca între cină și ora de somn să fie cel puțin 3 ore. Ideal e să mănânci la 7 și să te culci la 10. Dacă programul nu îți permite, încearcă să mănânci ceva ușor înainte de culcare: o salată sau un iaurt.

Apoi, dacă faci sport, evită să faci antrenamente seara. De asemenea, nu bea cafea sau ceai negru în a doua parte a zilei.

Un alt sfat important este să eviți oamenii și conflictele care îți provoacă stres sau anxietate.

Dacă ai dormit mai puțin de 7 ore într-o noapte, reglează-ți programul cu un pui de somn de 20 de minute a doua zi la prânz! Un somn bun durează între 7 și 8 ore și jumătate și se poate regla și cu câteva poziții relaxante din yoga.

Ca să dormi bine seara, stai cât poți de mult ziua în lumină naturală. Mănâncă la cină carbohidrații din alimentație și limitează expunerea la telefon sau tabletă măcat o oră înainte de culcare!

Și nu uita de suplimentele și alimentele cu vitamina D dacă ai carențe. Acestea pot regla somnul.

Vitamina D se secretă în piele dacă te expui dimineața la soare și se găsește în alimente precum pește gras, gălbenuș de ou, ficat, carne de vită sau produse îmbogățite cu vitamina D.

Atenție: înainte de a lua orice supliment alimentar, este bine să-ți faci un set de analize și investigații.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Redactor-şef
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult