Prof. dr. Victor Costache: Cum afectează sedentarismul funcționarea inimii

Sedentarismul are un efect direct asupra funcționării inimii.

Sedentarismul este una dintre situațiile ce afectează întregul sistem circulator. Într-una dintre emisiunile Ce se întâmplă doctore Live, domnul Prof. Dr. Victor Costache, medic chirurg cardiolog, ne-a explicat pe îndelete influența sedentarismului asupra funcționării inime.

Sedentarismul este un obicei cu efecte devastatoare asupra sănătății generale a organismului, în general, dar și a funcționării sistemului circulator, în special, pentru că, pe de o parte, el contribuie la supraîncărcarea vaselor cu lipide, practic se creează depozite de grăsimi pe valvele inimii și vasele din jur. Pe lângă acest efect de retard direct, sedentarismul creează o atrofie a sistemului muscular, în special a mușchilor striați. e important de știut că mușchii noștri scheletici contribuie la buna funționare a sistemului nostru cardiovascular. În plus, sedentarismul poate cauza alte boli precum diabetul.

Pe vremuri, pacienții cu probleme cardiovasculare erau fumătorii cronici. Astăzi sunt obezii diabetici. „E mult mai ușor să operezi un fumător cronic, decât un obez diabetic”, spune prof. Dr. Victor Costache.

Consecințele încărcării cu grăsimi a arterelor sau vaselor inimii se reflectă în apariția bolilor coronariene și a infarctului miocardic. Până la apariția infarctului, boala presupune îngustarea progresivă a arterelor ce dau dureri în piept invalidante. Acest scenariu este unul optimist, pentru că pacientul realizează că are o problemă și ajunge la medic, iar problema poate fi rezolvată. În ziua de azi, se poate oferi un diagnostic precoce cu ajutorul angio CT-ul coronarian. Este un studiu mare european la care participă și medici din România care arată beneficiile acestei proceduri ce vine cu nenumărate beneficii – nu doar pentru că se pot diagnostica precoce bolile inimii, dar pacientul nu mai trece prin acea angiografie pentru care era nevoie de internare, fiind o procedură de micro chirurgie. Angio CT-ul coronarian a devenit o metodă de screening, pentru că se poate face ambulatoriu, fără internarea de minimum 24 de ore.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean
Bianca Poptean
Sunt peste 10 ani de când scriu pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd ... citește mai mult
Raluca Neagu
Raluca Neagu

Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.

citește mai mult