Uterul retrovers: recomandari medicale

Uterul retrovers: recomandari medicale

Daca pozitia fireasca a uterului este una anteversa (usor adusa spre in fata), uterul retrovers este orientat spre posterior.

Uterul retrovers nu este o boala. Aproximativ o treime din femei au uterul retrovers.

Cauzele uterului retrovers

In cele mai multe dintre cazuri, uterul retrovers este congenital, dar pot exista si alti factori care duc la modificarea pozitiei acestuia in timp. Iata cativa dintre cei mai importanti:

  • Sarcina in care ligamentele si-au pierdut elasticitatea, iar dupa nastere acestea nu au mai putut sustine uterul.
  • Un fibrom care trage uterul inapoi (spre coloana), fapt des intalnit mai ales dupa implinirea varstei de 40 de ani.
  • Interventiile chirurgicale in zona sacrala sau pelviana
  • Endometrioza
  • Infectiile cronice in zona pelviana

Uterul retrovers: simptome

De regula, un uter retrovers nu are simptome specifice. Cu toate acestea, unele femei acuza dureri in timpul actului sexual, iar menstruatiile pot fi foarte dureroase si insotite de o senzatie de greutate a abdomenului.

In timpul sarcinii, femeile care au uter retrovers pot acuza dureri lombare sau sacrale si aceasta pentru ca pe masura ce sarcina avanseaza, pozitia uterului se modifica, adica se ridica in pozitie anteversa.

Uterul retrovers: analize si diagnostic

Nu sunt necesare investigatii laborioase pentru punerea diagnosticului de uter retrovers, ecografia transvaginala fiind elocventa pentru aceasta conditie.

Diagnosticarea se face la un simplu examen pelvian, medicul ginecolog putand determina foarte usor pozitia uterului. De asemenea, diagnosticul de uter retrovers se mai poate pune cu ocazia unei ecografii.

Uterul retrovers: tratament

Diagnosticul de uter retrovers nu implica si un tratament. In cazuri exceptionale, cum ar fi dureri foarte mari in timpul actului sexual, poate fi luat in calcul tratamentul chirurgical sau repozitionarea uterina manuala, exercitiile, plasarea unui inel care ajuta la repozitionarea uterului.

Recomandari medicale

Un uter retrovers nu este o cauza a infertilitatii, nu provoaca avortul spontan si nu impiedica aparitia sarcinii si mai apoi dezvoltarea fatului.

Dupa primele trei luni, datorita greutatii fatului, un uter retrovers isi indreapta pozitia. In cazuri exceptionale (foarte rare), uterul nu revine la pozitia fireasca si ramane in zona pelvisului, ducand la pierderea fatului.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica