Dr. Nadița Popovici: de ce sunt importanți generatorii de colagen pentru persoanele cu cicatrici post acnee sau cu păr fragil

Multe persoane se confruntă cu cicatrici după episoadele de acnee. Din fericire, există soluții care presupun atât terapii în cabinetele dermatologice, dar și suplimente cu generatori de colagen propriu. Cum funcționează acestea și cât de importante sunt și pentru persoanele cu păr fragil, aflăm din interviul realizat cu dr. Nadița Popovici, medic primar dermatolog în Timișoara, la Clinica Derma Skin.
  • Publicat:
Dr. Nadița Popovici: de ce sunt importanți generatorii de colagen pentru persoanele cu cicatrici post acnee sau cu păr fragil
Multe persoane se confruntă cu cicatrici după episoadele de acnee. Din fericire, există soluții care presupun atât terapii în cabinetele dermatologice, dar și suplimente cu generatori de colagen propriu.

CSÎD: Care sunt factorii care duc la producerea cicatricilor post acnee?

Dr. Nadița Popovici: Cicatricile post-acneice rezultă în urma procesului natural de vindecare a tegumentului după lezarea (pustule, noduli, chisturi) acestuia. Ele se formează după pierderea colagenului de la nivelul dermului, drept consecință în urma unui proces inflamator puternic. De multe ori, ele apar și în urma procesului de « stoarcere » a leziunilor acneice. Știm deja faptul că atunci când încercăm singuri sau singure în fața oglinzii să eliminăm un coș, producem mai mult rău. Prin urmare, pentru a evita cât mai mult formarea cicatricilor, trebuie să urmăm un tratament anti acnee potrivit, sub supravegherea medicului dermatolog.

CSÎD: Există o corelație între calitatea colagenului din piele și cicatricele provocate de acnee?

Dr. Nadița Popovici: Sigur că da. Inițial, în cadrul glandei sebacee se acumulează sebum care, din cauza blocării orificiului foliculului pilos prin cheratinizare anormală, nu poate fi eliminat la suprafața pielii. Prin urmare se va forma un chist. Chistul se mărește, se poate popula cu bacterii, iar la un moment dat “se rupe” profund în derm. Cel mai frecvent, procesul inflamator are drept rezultat o pierdere de țesut, din cauza distrugerii colagenului. Fără acest suport de colagen, pielea are de suferit și se formează cicatrici.

Dacă matricea de colagen are o densitate mică, o calitate slabă și prezintă fibrile unidirecționale, cicatricile riscă să fie foarte evidente și mai greu de tratat. Trebuie să menționez că există mai multe tipuri de cicatrici post-acneice:

1. CICATRICILE ATROFICE– acestea sunt un tip de cicatrici plate, mici, sunt cele mai frecvente și cel mai greu de tratat. Aspectul lor prezintă adâncituri în piele, iar după aspect, ele sunt de 3 feluri:
a.Icepick – acestea se aseamănă cu porii dilatați, însă au și alte caracteristici care le deosebesc; se prezintă sub forma unor depresiuni cu diamentru mic, au marginile neregulare și le întâlnim mai frecvent. Se localizează deseori la nivelul pomeților, frunții și bărbiei.
b.Boxcar – se prezintă precum niște cicatrici angulare, cu diametru mai mare, au o formă rotund-ovală, margini regulate și putem spune că seamănă cu semnele lăsate de varicelă; le întâlnim mai des la nivelul obrajilor și zona frunții.
c.Rolling – acestea se întâlnesc mai rar, iau forma unor “valuri” pe ten.

2. CICATRICILE KELOIDE
Acestea nu sunt atât de des întâlnite, sunt ieșite în relief, depășind astfel granițele leziunii inițiale. Ele sunt cauzate după o injurie suferită de piele, însă se poate să apară și spontan. Cicatricile keloide apar în urma producției excesive de colagen în timpul vindecării.

3. CICATRICILE HIPERTROFICE
Ele au o culoare roz-roșie, se aseamănă cu cicatricile keloide, însă nu depășesc granițele leziunii inițiale. Sunt leziuni tegumentare supradenivelate.

CSÎD: Cum ne îngrijim pielea corect dacă avem cicatrici post acneice și dorim să le estompăm cât mai repede?

Dr. Nadița Popovici: În primul rând, trebuie să beneficiem de o consultație din partea medicului dermatolog pentru a stabili tipul de cicatrici, am expus mai sus faptul că sunt mai multe categorii. În funcție de tipul de cicatrici, se recomandă și planul de tratament. Sunt destul de multe proceduri care se pot face pentru a ameliora sau pentru a scăpa de cicatricile post-acneice. Trebuie să ținem cont de o rutină zilnică de îngrijire adecvată, formată din gel de curățare, seruri, creme hidratante, creme cu factor de protecție solară, terapii medicale efectuate la un anume interval de timp, la recomandarea medicului. Numărul de ședințe se stabilește în funcție de nevoile fiecărui pacient și în funcție de evoluția cicatricilor. Bineînțeles, se recomandă și tratament topic/oral, prescris doar de către medic.

Este important ca fiecare persoană care se confruntă cu aceste leziuni post-acneice să aplice și un ingredient foarte important, care din păcate nu se găsește în farmacii: RĂBDAREA. Majoritatea pacienților știu că nu există rezultate peste noapte, nici peste zile. Sunt persoane care au rezultate după o primă ședință de tratament, altele peste 6 luni, altele peste 1 an. Acest lucru nu trebuie să vă descurajeze. Medicul vă devine un aliat pe parcursul acestui demers și trebuie să țineți legătura cu el în mod deschis și sincer, pentru ca acesta să poată optimiza planul de tratament.

Dr. Nadița Popovici: soluții pentru cicatricile post acnee

CSÎD: Ce soluții avem pentru a menține colagenul la cote optime?

Dr. Nadița Popovici: Cicatricile post-acnee se tratează prin terapii combinate. Trebuie să știți că nu există o singură procedură medicală prin care reușim să scăpăm de aceste cicatrici, la fel cum nu există o singură schemă de tratament care să funcționeze pentru toată lumea. Trebuie efectuate mai multe proceduri, în funcție de tipul de cicatrici. Printre procedurile ce se pot efectua putem enumera:

Dermapen – prin microneedling cu dispozitivul Dermapen se induc controlat prin intermediul unor ace fine, traumatisme la nivelul pielii, traumatisme care stimulează producția de colagen.

Peeling-ul chimic de diferite intensități,

Radiofrecvența fracționată,

Mezoterapie

PRP cu Sunekos sau cu aminoacizi

Infiltrațiile cortizonice

Tratamentele cu laser

Majoritatea tratamentelor menționate joacă un rol important în stimularea producției de colagen, responsabil pentru o pielea sănătoasă, fină și tânără.

Tot responsabil pentru generarea colagenului este și BioSil, corect? De când am descoperit BioSil, îl recomand cu încredere pacientelor mele și observăm împreună efectele pe care acesta le are. La început l-am testat eu și o pacientă care urma un tratament pentru estomparea cicatricilor post-acneice.

Feedback-ul a fost extraordinar. Dacă înainte pacienta avea nevoie de mai multe zile de vindecare în urma unei ședințe cu Dermapen, acum pielea sa se recupera mult mai repede. BioSil a fost singurul element introdus în plus în schema sa de tratament. Așa am decis să îl recomand și altor paciente pentru a vedea mai multe rezultate. Surprinzător pentru ele a fost faptul că au apreciat că au pielea mai fină, mai suplă, nu le mai cădeau atât de multe fire de păr zilnic, iar unghiile lor au devenit mai rezistente, deși încercaseră în trecut suplimente ce nu au dat roade. Aceste efecte suplimentare le-au determinat să introducă BioSil în rutina lor, dar și a mamelor. Da, am paciente care îmi spun cât de încântate sunt și mamele lor.

CSÎD: Cum acționează generatorii de colagen asupra pielii care a fost afectată de acnee? În ce constă o cură optimă cu generatori de colagen?

Dr. Nadița Popovici: Generatorii de colagen – spre exemplu BioSil – pot grăbi vindecarea unui țesut lezat de acnee, pot accelera procesul de tratare a cicatricilor indus prin diverse terapii (ex. stimularea colagenului prin microneedling cu Dermapen) și pot susține evident apariția unor rezultate mult mai vizibile, într-un timp mai scurt. Atunci când avem un aport suplimentar, sigur că ne putem aștepta la rezultate mulțumitoare!

Dr. Nadița Popovici: cum putem revigora părul fragil, degradat

CSÎD: Ce tratamente recomandați pentru părul degradat, cu fir subțire, casant, care se rupe ușor?

Dr. Nadița Popovici: În cazul tratamentelor pentru scalp, efectuez doua terapii care au oferit rezultate foarte bune pacientelor: biorevitalizarea prin terapia PRP și mezoterapia pentru scalp. Ședințele de mezoterapie se recomandă să se efectueze la una sau două săptămâni, iar terapia PRP la patru săptămâni. Numărul de ședințe se stabilește de către medicul specialist.

Terapia PRP o îmbogățim cu aminoacizi, nutrienți, biotină, minerale, elemente speciale pentru păr.
Tratamentul acționează asupra foliculului pilos și stimulează regenerarea părului cu ajutorul propriilor celule. Ce este uimitor la această terapie este că procedura presupune injectarea în scalp a plasmei pacientului, îmbogățită cu trombocitele sale. Astfel reușim să creștem imunitatea pielii scalpului, hrănim în profunzime rădăcina firului de păr, acesta devenind mai strălucitor, mai plin de “viață”, mai rezistent.

Pe parcursul acestor tratamente, dar și după efectuarea lor, eu recomand pacienților și BioSil. De ce? Datorită formulei sale, el stimulează fibroblastele la nivelul rădăcinii firului de păr, crește rata de colagen responsabil pentru o circulație mai eficientă a nutrienților și stimulează enzimele în sinteza de cheratină.

Cheratina, alături de colagen, este o altă proteină necesară. Știm că părul este format în proporție de 97% din cheratină, iar aceasta este responsabilă de „umplerea” firului de păr, făcându-l mai gros. La fel ca și în cazul colagenului, nivelul de cheratină scade odată cu vârsta. Părul devine astfel mai subțire și se rupe mai ușor. Iar noi cum putem preveni acest lucru? Printr-o dietă echilibrată, prin vitamine necesare părului și pielii, dar și prin generatorul de colagen BioSil.
Personal, vă pot relata că în urma unei vizite la coafor, persoana care se ocupă de mulți ani de părul meu, a observat că am părul mai subțire și că îmi cade mai mult ca de obicei. Bineînțeles, eu observasem aceste lucruri, traversam și o perioadă mai stresantă, dar faptul că a observat și altcineva acest lucru, m-a determinat să reiau consumul de BioSil. În aproximativ 2 săptămâni, pot spune cu sinceritate că efectele au început să apară. La vizita lunară, diferența a fost observată și de către hair-stylist și m-a întrebat ce anume am făcut.

Din punct de vedere medical, dar și personal, pot recomanda BioSil fără ezitare. Sunt extrem de bucuroasă că avem pe piața din România un stimulator de colagen care oferă rezultate reale și vă recomand să îl încercați măcar 3 luni de zile înainte să vă formați o părere. Nu putem repara în câteva zile ceea ce s-a degrat în ani!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân