Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Povestea colagenului sau a tinereţii fără bătrâneţe

Colagenul reprezintă 75% din piele. Din punct de vedere structural, colagenul echivalează cu oţelul care se pune în fundaţia unei construcţii, ca să aveţi o imagine mai clară despre structura tegumentului. Aflăm imediat cum îl menţinem în stare impecabilă cât mai mult timp!

Cum încetiniţi procesul natural de îmbătrânire al celui mai mare organ din corp? Răspunsul simplu ar fi: încercaţi să vă ajutaţi colagenul din interiorul pielii şi astfel ridurile apar greu. ’’Există doar 3 metode pentru menţinerea colagenului în stare bună, care trebuie combinate”, ne asigură prof. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog.

Secretul pielii perfecte

”În primul rând, pielea rămâne fermă dacă faceţi mişcare”, continuă profesorul Nedelcu. Nu este vorba de şedinţe solicitante la sala de sport, ci de banalul mers pe jos. Aşadar, pentru că am fost creaţi să ne mişcăm mult în căutarea hranei, respectaţi această condiţie ancestrală a omului, de vânător-culegător, şi mergeţi cât se poate de mult pe jos. Medicii au instituit regula celor 30 de minute în care, zilnic, ar trebui să vă prefaceţi că vă grăbiţi.

Şi proteinele contează

A doua modalitate de a menţine oţelul din interiorul pielii în stare bună, în ciuda vârstei, este să consumaţi aminoacizi de calitate. ”Vorbim astfel de o adevărată dietă cu aminoacizi de calitate’’, continuă prof. dr. Ioan Nedelcu. Aminoacizii de calitate în formulă completă există doar în produsele animale şi formează proteinele. Aşa numita proteină-etalon, adică cea mai înalt calitativă, se găseşte în ou.

Un singur ou poate asigura necesarul de proteine dintr-o zi, fără să fie completat cu alte surse precum carnea sau laptele. Cu o singură condiţie. Să fie fiert sau preparat ochi în apă clocotită şi nu prăjit în ulei. ’’Recomandarea este ca un om activ să mănânce 3-4-5 ouă pe săptămână. Iar un copil sau un adolescent pot mânca un ou în fiecare zi”, spune prof. dr. Mircea Diculescu, şeful clinicii de gastroenterologie de la Spitalul Fundeni din Bucureşti.

Mulţi oameni însă se feresc de ouă de teama colesterolului. Deşi gălbenuşul conţine o cantitate mare de colesterol, acesta nu este nociv. Două noi studii arată ca un consum regulat, dar moderat de ouă, îmbunătăţeşte nivelul colesterolului din sânge. Se reduce astfel riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Iată şi explicaţia.

”Deşi el conţine colesterol în cantitate destul de mare, acesta e neutralizat de acţiunea fosfatidil-colinei, care nu permite colesterolului şi nici altor grăsimi să se depună pe artere”, spune prof. dr. Gh. Mencinicopschi.
 

Conform cercetătorilor americani, această substanţă din gălbenuş creşte nivelul colesterolului bun, care se opune în mod natural creşterii colesterolului periculos. Pe de altă parte, un antioxidant descoperit în galbenuş reduce inflamaţia din organism, spune al doilea studiu, ceea ce scade riscul cardiovascular.

Dar lista beneficiilor nu se încheie aici. ”Mobilizează grăsimile din sânge şi previne apariţia ficatului gras, a steatozei hepatice, şi contribuie inclusiv la remisia acesteia’’, continuă prof. dr. Gh. Mencinicopschi. Cu alte cuvinte, spuneţi un “Da” hotărât oului pe toată perioada vieţii atât pentru beneficiile sistemice, cât şi pentru aportul lui în menţinerea colagenului din piele.

Proteina completă se mai găseşte în carne, peşte şi brânzeturi fermentate. Cu moderaţie, încercaţi să introduceţi săptămânal în dieta aceste produse.

Adevărul despre proteina colagenică din alimente

Cu siguranţă, aţi mâncat şorici sau piftie sau un rasol. Ei bine, aceste produse conţin tocmai proteină colagenică. Ce caracteristici are aceasta, dacă e ingerată? ”Proteinele colagenice care se găsesc larg şi în mezeluri sunt de slabă calitate nutriţională, deci nu vă hrănesc”, precizează prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

Există ideea greşită că produsele alimentare care au colagen îmbunătăţesc colagenul din interiorul pielii umane. Apropo, în Statele Unite s-a format o adevărată industrie cu produse alimentare îmbogăţite sau chiar suplimente de colagen. Însă, în ciuda reclamelor, aceste alimente nu fac decât să vă crească colesterolul seric, la un consum regulat. 

Rezumând, dacă mâncaţi 100 de grame de carne macră, de calitate, beneficiaţi de mai mulţi aminoacizi de calitate care vor participa şi la menţinerea propriului colagen din piele decât v-ar aduce o pastilă cu proteină colagenică, chiar de concentraţie mare. Cu alte cuvinte, ne reîntoarcem la începuturile speciei umane.

Am fost creaţi să fim omnivori, deci să comsumăm şi carne de vânat, şi ouă, şi peşte şi, ulterior, ne-am adaptat sistemele pentru lactate. Acestea sunt proteine superioare de care aveţi nevoie în alimentaţie şi cu ajutorul cărora vă menţineţi şi pielea tânără. Iar regimurile strict vegetariene pot deproteiniza puternic organismul: afectează atât sistemul imunitar construit tot din aminoacizi, iar pielea îmbătrâneşte mai repede.

Este încă un motiv să vă respectaţi condiţia de omnivori şi să respectaţi în dietă atât prezenţa legumelor, a fructelor proaspete, dar şi a produselor animale.

Tehnologie egal tinereţe!

”A treia modalitate de a menţine colagenul în stare bună, în ciuda trecerii anilor, se referă la instrumente din afară care comandă producţia de colagen. Este vorba de aparatură medicală, nanocuante, care determină sinteza de colagen”, continuă prof. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog.

Japonezii au inventat nanotehnologia destinată pielii, cu ajutorul căreia se introduc diverse molecule prin orificii mici, asemănătoare ca dimensiune celulelor pielii. Iar aceste proceduri se fac în cabinetele de dermatologie şi nu în orice salon de înfrumuseţare.

Nanoparticule în produse cosmetice
 

La ora actuală, există deja nanoparticule în unele produse cosmetice. Este vorba de nanopigmeţii precum oxidul de titan şi oxidul de zinc care pătrund în piele, reflectând mai eficient razele UV. Contribuie astfel semnificativ la protecţia împotriva arsurilor solare, a cancerului de piele şi la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii.

Cu toate că marea majoritate a oamenilor tolerează aceste particule, utilizarea nanotehnologiei nu este complet cunoscută. Nu se cunosc toate detaliile utilizării nanoparticulelor pe pielea copiilor sau pe pielea vârstnicilor. Din 2013 va fi necesară la nivelul UE etichetarea nanoparticulelor în produsele cosmetice.

Nanotehnologia se mai foloseşte în produsele anti-aging. Nu este însă un concept nou. A fost folosit pentru prima dată în 1959, când au fost lansate primele teorii. Acestea se refereau la controlul materiei la nivel atomic şi molecular. Nanometrul este a milioana parte dintr-un milimetru, diametrul firului de păr uman fiind de 500.000 de ori mai mare.

În mod tradiţional, produsele anti-îmbătrânire de îngrijire a pielii au fost proiectate să reţină un nivel ridicat de umiditate al pielii, prin crearea unui obstacol între ţesut şi mediul exterior. Nanoparticulele din noua generaţie de produse cosmetice sunt concepute pentru a pătrunde în profunzimea straturilor de piele şi ca să stimuleze producerea de celule noi.

Acestea oferă practic un aspect cu mult întinerit şi ajută simultan în procesul de vindecare şi regenerare al ţesuturilor. Loţiunile de protecţie solară şi cremele anti-îmbătrânire sunt principalele produse de pe piaţă care folosesc astăzi nanotehnologia.

Cercetătorii în domeniu precizează că, deşi nu s-au înregistrat reacţii adverse, particulele foarte mici tind să dezvolte noi proprietăţi chimice decât cele deja cunoscute, putând astfel să interacţioneze cu sistemul imunitar.

Momentan, nu se cunoaşte exact care este efectul pe termen lung al folosirii cu regularitate a unor astfel de cosmetice, dar este considerată tehnologia viitorului în care marile companii cosmetice investesc astăzi mult.

Soare în exces

Acum că ştim cum ne putem proteja colagenul, să aflăm şi care sunt cauzele distrugerii sale înainte de vreme. Totul porneşte de la trecerea timpului. Organismul uman tinde să producă mai puţin colagen sau de o calitate mai slabă pe măsură ce îmbătrâneşte.

Apar, totodată, unele încrucişări de elemente care determină formarea unor fibre mai rigide şi mai puţin solubile în apă. Aceste fenomene sunt naturale. Pe de altă parte, odată cu vârsta, se cumulează şi efectele expunerilor la soare, iar razele ultraviolete reprezintă unul dintre principalii duşmani ai colagenului. Nu uitaţi un aspect important.

Pielea are o memorie fantastică din păcate. Spunem din păcate, pentru că memorează orice expunere la soare. Mai există un aspect foarte important. Dacă vă duceţi la mare, spre exemplu, în plin sezon estival şi vă expuneţi necugetat 2 săptămâni, inclusiv la ore nepotrivite, răul este enorm.

Nu ne referim doar la creşterea riscului de apariţie al cancerului de piele. Se consideră că 2 săptămâni de expunere exagerată la soare, la ore nepotrivite, în timpul verii sunt echivalentul a 20 de ani (aţi citit bine) de expuneri scurte şi moderate la razele soarelui. Aşadar, expunerile la soare trebuie calculate în funcţie de anotimp, de locul expunerii, de ora din zi.

Şi dulciurile

Se ştie că reziduurile rămase de la digestia zahărului au un efect nociv asupra colagenului din piele. Aşadar, ştiaţi cu siguranţă că zahărul produce diabet de tip 2 sau obezitate. Dar e mai puţin cunoscut faptul că zahărul vă distruge pielea.

În plus, deteriorează profilul hormonal al femeilor şi este responsabil pentru aproximativ 30% dintre cancerele hormonal dependente, cum ar fi cancerul de sân, de ovare, de col uterin. Ştim deci ce face zahărul. Dar în privinţa menţinerii colagenului, aportul mare de zahăr combinat cu un consum mic de fructe şi legume crude este şi mai periculos.

Puţine fructe egal riduri

Vitamina C formează o componentă importantă a procesului de sinteză de colagen. În situaţii extreme, deficitul de vitamina C cauzează scorbutul, o boală gravă şi dureroasă în care colagenul sintetizat este defect. Acest lucru duce la sângerarea gingiilor, la pierderea dinţilor, la descuamarea pielii şi la împiedicarea procesului de vindecare în cazul leziunilor cutanate.

Aşadar, mâncaţi fructe şi legume crude inclusiv pentru o piele frumoasă şi sănătoasă. Sunt şi anumite boli autoimune precum lupusul eritematos sistemic sau artrita reumatoidă care afectează producţia de colagen. În aceste cazuri, sistemul imunitar al organismului percepe colagenul drept corp străin, îl atacă şi astfel distruge reţeaua sănătoasă de colagen din corp.

Pe scurt, regulile tinereţii sunt simple

Sintetizând, dacă vă doriţi o mină tânără până la adânci bătrâneţi, mişcaţi-vă cât mai mult, alergaţi, urcaţi scări. 80 de scări urcate în fiecare zi vă măresc speranţa de viaţă cu 10 ani. Şi, în plus, vă măresc nelimitat şansele de a avea un ten tânăr în ciuda trecerii anilor.

Apoi nu uitaţi că suntem perfect adaptaţi pentru puţină hrană, dar de calitate constituită din seminţe, fructe, legume, vânat, ouă. Şi nu ne-am adaptat deloc cantităţilor uriaşe de mâncare pe care le consumă societatea modernă. În al treilea rând, dacă ne referim tot la regulile decente pe care trebuie să le urmăm în mediu, căutaţi aproape toată ziua umbra, iar dacă mergeţi prin soare, încercaţi să limitaţi la minimum expunerile.

Dar cea mai mare atenţie acordaţi-o copiilor! Se ştie că 80% din expunerile la soare se petrec în copilărie şi adolescenţă. Încercaţi să nu vă înscrieţi copiii în aceste statistici care nu prevăd nimic îmbucurător. Este o condiţie primordială ca micuţii să se bucure la maturitate de o piele tânără zeci de ani la rând.

Evitarea expunerilor la soare este de asemenea o condiţie obligatorie prin care se poate reduce incidenţa cancerului de piele, melanomul, boala malignă cu cea mai rapidă evoluţie dintre toate tipurile de cancer cunoscute. 

Citește și:
7 ani de boom în industria sănătăţii şi frumuseţii
Ce se intampla, Doctore? 24/12/12-Ce impact nociv au dulciurile în exces asupra pielii?
De ce e vitală protecţia pielii în timpul iernii? Ce se intampla, Doctore? 31/12/12


Articol din revistă - 16.01.2013 Sursă foto: Shutterstock
Citește pe descopera.ro
O nouă formă de RĂZBOI ameninţă omenirea. „Ne pot DISTRUGE într-o clipită!” O nouă formă de RĂZBOI ameninţă omenirea. „Ne pot DISTRUGE într-o...
De ce este BINE ca bărbaţii să ATINGĂ sânii femeilor. Beneficiul uriaş a fost confirmat acum de ştiinţă De ce este BINE ca bărbaţii să ATINGĂ sânii femeilor. Beneficiul...
Rac Rac 22 iunie - 22 iulie

În jurul dumneavoastră au loc schimbări al căror motiv vă scapă şi s-ar putea ca apropiaţii să se poarte într-un mod bizar, ceea ce vă va surprinde. În dragoste s-ar putea să nu fiţi prea...citește mai departe

×

Zf.ro
ATENŢIE dacă faceţi asta. Amenzile sunt extrem de usturătoare ATENŢIE dacă faceţi asta. Amenzile sunt...
Cum poţi câştiga un bonus de câteva...
Deficit MAJOR de personal. Joburi pentru...
BusinessMagazin.ro
Cum a ajuns O PIATRĂ găsită de un puşti de 12 ani pe care a folosit-o 9 ani ca OPRITOR DE UŞĂ valoreze azi 80 MILIOANE DE DOLARI Cum a ajuns O PIATRĂ găsită de un puşti...
Cel mai MARE oraş din România are mai...
Mediafax.ro
Marius Tucă Show. Gabriela Firea anunţă că va candida la Preşedinţie dacă va fi susţinută de PSD-ALDE-Pro România, dar analizează şi o candidatură independentă la Cotroceni Marius Tucă Show. Gabriela Firea anunţă...
După 30 de ani, în căutarea Revoluţiei...
Litigiul fraţilor Micula: Guvernul ia în...
Gandul.info
Fenomenul care poate aduce DEZASTRUL în România scapă de sub control. Legea care l-ar putea combate aşteaptă de o jumătate de an pe biroul preşedintelui Klaus Iohannis / Suntem deja pe locul 3 la nivel european în clasamentul ruşinos Fenomenul care poate aduce DEZASTRUL în...
Suntem condamnaţi la dispariţie? Este...
Doi tineri au plecat în vacanţă şi şi-au...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
De ce NU a stat noul iubit al Simonei Halep lângă părinţii campioanei pe Arena Naţională. Avem imaginile EXCLUSIVE de care vorbeşte toată România! De ce NU a stat noul iubit al Simonei Halep...
Un nou război cutremură din temelii formaţia...
IMAGINI BOMBĂ cu Simona Halep şi noul...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Detaliul BIZAR care apare într-un clip video cu Mike Tyson din 1995. Este aceasta dovada clară că este posibilă călătoria în timp? [VIDEO] Detaliul BIZAR care apare într-un clip...
Hackerii pot modifică notele de la BAC...
Liang Hua, chariman Huawei: „Nu am decis...
ProMotor.ro
CUM DAU SAMSARII KILOMETRAJUL ÎNAPOI la maşini cu TELEFONUL. Doar un minut durează - VIDEO CUM DAU SAMSARII KILOMETRAJUL ÎNAPOI la...
Declaraţia CONTROVERSATĂ a lui Clarkson...
Maşini de lux în Coreea de Nord. Este...
Descopera.ro
De ce este BINE ca bărbaţii să ATINGĂ sânii femeilor. Beneficiul uriaş a fost confirmat acum de ştiinţă De ce este BINE ca bărbaţii să ATINGĂ...
Un lucru extrem de SIMPLU te poate ajuta...
La 16 ani a devenit SCLAVĂ sexuală. În...
ULTIMA ORĂ
Meteoritul căzut la Iaşi în 9 iulie | Cercetător: A avut minimum 8 kg şi 16 cm în diametru/ Care a fost puterea exploziei

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.