Cum să scapi de stres mâncând. Alimentele care reduc nivelul de cortizol

  • Publicat:
Cum să scapi de stres mâncând. Alimentele care reduc nivelul de cortizol
Sursa foto: Shutterstock

Dacă te întrebi cum să scapi de stres, cel mai simplu răspuns este acesta: mănâncă mai multe fructe și legume proaspete. Un nou studiu arată că aceste alimente reduc nivelul de cortizol, hormonul stresului. 

O dietă bogată în fructe și legume este asociată cu mai puțin stres în viața noastră, arată datele unui studiu al cercetătorilor australieni de la Universitatea Edith Cowan.

Savanții spun că persoanele care consumă aproximativ 500 de grame de fructe și legume zilnic își reduc cu 10% șansele de a se confrunta cu stresul cronic.

Cum să scapi de stres? Mănâncă zilnic fructe și legume!

Studiul a inclus un eșantion de 8.600 de persoane cu vârste cuprinse între 25 și 91 de ani. Autorul principal al cercetării, dr. Simone Radavelli-Bagatini, spune că rezultatele acestui studiu întăresc ipoteza conform căreia dieta bogată în fructe și legume are un impact semnificativ asupra stării mentale.

Am descoperit că persoanele care consumă zilnic 470 de grame de fructe și legume sunt mai puțin stresate decât cele care consumă cantități mai mici din aceste alimente, spune ea.

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul zilnic a minimum 400 de grame de fructe și legume proaspete.

În Australia, la fel ca peste tot în lume, problemele psihice sunt stringente. Se estimează că aproape jumătate din adulții din Australia se confruntă, la un moment dat în viață, cu un episod depresiv. La nivel global, datele arată că una din zece persoane trăiește cu o tulburare psihică.

Deși stresul este considerat normal, dacă îl trăim pe termen lung, acesta poate avea consecințe nefaste asupra stării noastre mentale, dar și asupra sănătății în general. Poate crește riscul de boli de inimă, diabet, depresie, anxietate, atenționează dr. Radavelli-Bagatini.

Deși nu este studiat îndeajuns mecanismul prin care fructele și legumele pot influența starea mentală, experții cred că substanțele nutritive din acestea pot avea un rol.

Fructele și legumele conțin vitamine, minerale, flavonoide și carotenoide care reduc inflamațiile din corp și previn stresul oxidativ, factori care sunt cunoscuți ca declanșatori ai cortizolului, hormonul stresului.

Studiul a fost publicat în jurnalul Clinical Nutrition.

Surse:

https://www.medscape.com/viewarticle/951453

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210513100030.htm

https://www.ecu.edu.au/news/latest-news/2021/05/eating-more-fruit-and-vegetables-linked-to-less-stress-study

https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0261561421001928

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Senior Editor - Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și ... citește mai mult
Recomandare video
Wrap-uri cu Salam Sinaia și Salam Victoria