”Cele mai bune sfaturi pentru un zâmbet sănătos”, un super eveniment organizat de ”Ce se întâmplă, Doctore?” GALERIE FOTO

Pe 26 februarie a avut loc conferinţa ”Cele mai bune sfaturi pentru un zâmbet sănătos”, organizată de CSID.ro
  • Publicat:
”Cele mai bune sfaturi pentru un zâmbet sănătos”, un super eveniment organizat de ”Ce se întâmplă, Doctore?” GALERIE FOTO

Pe data de 26 februarie, a avut loc conferinţa ”Cele mai bune sfaturi pentru un zâmbet sănătos”, organizată de platforma numărul 1 de lifestyle sănătos, ”Ce se întâmplă, Doctore?”. În cadrul evenimentului, publicul prezent a primit sfaturi utile din partea specialiştilor invitaţi, pentru a obţine un zâmbet frumos şi sănătos. Evenimentul găzduit de ParkLake Shopping Center a fost moderat de Beatrice Osanu, redactor-şef CSID.ro şi Bianca Poptean, senior editor CSID.ro şi i-a avut ca invitaţi pe Dr. Mihaela CHIVU – Coordonator departament stomatologie, Medic specialist dentist, Stomatologie conservativă – Sanador, Dr. Karina DOMBI – Medic specialist pedodont – Sanador şi Dr. Irina COSTACHE – Medic primar pediatru. Partenerii evenimentului au fost Sanador, Secom România, BioCart, Nestle, SLooP şi ParkLake.

Zâmbetul sănătos este unul dintre cele mai importante atuuri, iar acesta poate fi menţinut prin igiena riguroasă, vizita la dentist, dar şi terapiile de ultimă generaţie disponibile şi în România. Prin joc, accesorii prietenoase şi răbdare din partea părinţilor, copiii trebuie să deprindă de mici ritualul îngrijirii orale, cu paste, periuţe şi produse de îngrijire adaptate fiecărei etape de vârstă. Bunele obiceiuri deprinse în copilărie trebuie menţinute toată viaţa. În plus, fiecare etapă din viaţă trebuie însoţită de evaluări, terapii şi măsuri de menţinere a dinţilor naturali cât mai multă vreme.

Igiena orală este esenţială încă din primii ani de viaţă pentru a evita pe cât posibil tratamentele dentare de la vârsta adultă. Problemele grave de sănătate dentară pot fi prevenite prin vizitele la medic, prin alegerea celor mai bune produse de îngrijire dentară şi, de ce nu, prin tot ce înseamnă dietă, hidratare şi igienă dentară, care fac să avem dinţi sănătoşi pe termen lung.

Galerie foto

vezi galeria
50 foto

Igiena orală din primul an de viaţă şi aportul de vitamina D

Încă din momentul în care copiii vin pe lume, părinţii trebuie să aibă grijă la igiena gingiei şi a dinţilor când aceştia încep să apară, dar şi la anumite obiceiuri care pot pericilita sănătatea dentară încă din primii ani de viaţă. Unul dintre aceste obiceiuri este consumul de lapte sau lichide dulci pe timp de noapte.

”Suzeta are şi foarte multe aspecte negative, dar o să spun şi că are câteva aspecte pozitive, pentru că sunt studii care spun că ajută la liniştirea copilului în primele luni de viaţă. Din punct de vedere pediatric, suzeta apare în toate ghidurile pe care eu le-am citit anul acesta şi este un obiect de dorit pentru că este unul pe care noi îl introducem şi tot noi îl eliminăm şi e bine să-l eliminăm atunci când trebuie, adică să nu depăşim primul an de viaţă. Apoi dacă vorbim de alimentaţie, mai exact de cariile de biberon, ele se pot face de la tot ce înseamnă supt fără control: e vorba de acei copii pe care părinţii îi culcă şi le dau o sticlă cu ceva, un suc dulce, lapte sau sânul. Dar atunci când culcăm copilul, acesta ar trebui să nu mai aibă pe dinţi urme de alimente” a declarat dr. Irina Costache, medic primar pediatru.

Pe lângă evitarea acestor obiceiuri, un alt element important pentru sănătatea dentară este şi aportul de vitamina D.

Este important tot ce facem de la bun început. Ştim cu toţii că este vital să alăptăm, ştim că atunci când este alăptat, copilul primeşte marea parte a tuturor nutrienţilor de care are nevoie. Însă trebuie să ne gândim la aportul de calciu şi vitamina D. Începând chiar din timpul sarcinii, este ideal ca viitoarea mamă să primească vitamina D. Apoi, imediat după ce se naşte, copilul trebuie să primească supliment de vitamina D, minimum 400 de unităţi în fiecare zi a vieţii lui. Aceste doze cresc după vârsta de un an şi pot fi ajustate”, a declarat Dr. Irina Costache, medic primar pediatru. ”Vitamina D este foarte importantă în dezvoltarea şi remineralizarea tuturor oaselor din organismul nostru şi a dinţilor noştri. Şi atunci este vital să adoptăm acest obicei sănâtos de prevenţie a problemelor dentare”, a adăugat medicul pediatru.

Cum îi convingem pe copii să se spele pe dinţi

Bunul obicei de a spăla dinţii trebuie transmis copilului încă din primii ani de viaţă, iar specialiştii invitaţi la eveniment au explicat toţi paşii igienei corecte.

”Este foarte important gestul de a peria dinţii şi mai puţin cu ce facem asta. Este important apoi să trimitem copiii către un specialist pedodont care să-i înveţe cum se periază corect dinţii”, a recomandat Dr. Irina Costache, medic primar pediatru.

”Indicăm spălarea dinţilor încă de la apariţia lor. La început, se recomandă periuţele manuale, fără pastă de dinţi, cu peri cât mai moi. Apoi, putem introduce şi pastele de dinţi speciale pentru copii. Până la vârsta de 3 ani, se folosesc paste de dinţi fără fluor, pentru că un copil nu ştie să scuipe. După ce poate scuipa, putem trece la pastele de dinţi cu fluor, adecvate vârstei. Periuţa electrică se recomandă după vârsta de 3 ani. Periatul pe dinţi trebuie să devină un obicei, iar pentru asta va trebui să aplicăm puterea exemplului. Trebuie să luăm cu noi copiii când ne spălăm pe dinţi”, a descris ritualul igienei orale la copii Dr. Karina Dombi, medic specialist pedodont.

Igiena dentară la adulţi

Odată deprins din copilărie, ritualul igienei dentare trebuie menţinut toată viaţa pentru a îndepărta placa bacteriană, cea care îmbolnăveşte dinţii şi gingia. ”Îndepărtarea plăcii se face prin banalul periaj dentar, fie cu periuţă electrică, fie cu periuţa manuală. Dacă tehnica este corectă, ambele tipuri de periuţe au performanţe similare. Timpul de periaj eficace trebuie să fie de două minute. Cantitatea de pastă trebuie să fie una minimă, adică un bob de mazăre, nu mai mult. După ce am terminat periatul, curăţarea dinţilor continuă. Avem nevoie de mai multe produse cum sunt apa de gură, aţa dentară, duşul bucal. Avem o zonă interdentară care reprezintă 30% din suprafaţa dentară asupra căreia trebuie să insistăm, pentru că acolo placa bacteriană este mult mai acidă, acolo debutează cariile şi boala parodontală. Asta înseamnă că vom curăţa spaţiile dintre dinţi fie cu periuţele interdentare, fie cu aţa dentară, fie cu duşul bucal”, a descris ritualul igienei dentare la adulţi Dr. Mihaela Chivu, medic specialist dentist.

Apa cu lămâie şi bicarbonat de sodiu, excluse din rutina de îngrijire orală

Pe lăngă respectarea regulilor de igienă, adulţii trebuie să fie atenţi şi la anumite alimente, produse şi obiceiuri care pot periclita dantura. ”Adio lămâie, adio lămâie cu bicarbonat! Lămâia este un aliment extraordinar pentru sănătate odată ce este în corp, dar pentru dinţi, lămâia este acidă. Iar dacă mai şi periem dinţii după ce am consumat lămâie, acel acid merge în profunzime. Nu rezistăm fără lămâie, fără grepfrut, recomand banala apă dupâ consum. Dacă vrem, putem să clătim cu apă cu bicarbonat, dar în niciun caz, nu spălăm dinţii. Putem să consumăm un aliment bazic ca brânza şi evităm pâinea, pentru că se lipeşte de dinţi. Este exclus şi obiceiul de a bea apă cu lămâie în fiecare dimineaţă. Consumăm lămâia mai rar sau după ce o consumăm, luăm un remineralizant. Cât despre bicarbonat, trebuie să ştiţi că acesta toceşte dinţii şi produce leziuni dacă îl folosim la periaj, a explicat Dr. Mihaela Chivu, medic specialist dentist.

Impactul zahărului asupra sănătăţii orale

Un alt subiect important abordat în cadrul conferinţei a fost dedicat alimentelor care pot afecta dinţii, zahărul şi băuturile carbogazoase fiind printre acestea.

„Este exclus zahărul în primul an de viaţă, dar şi a îndulcitorilor naturali. Reprezintă tot o formă de zahăr, tot un glucid. Gustul de dulce este cel de care nu mai scăpăm”, a spus Dr. Irina Costache, medic primar pediatru.

Pe măsură ce cresc, micuţii sunt tot mai atraşi de ambalajele colorate ale dulciurilor, însă părinţii trebuie să procedeze cu precauţie. ”Depinde foarte mult şi de cum s-au obişnuit aceşti copii. Eu nu sunt împotriva dulciurilor, să nu mă înţelegeţi greşit, chiar le spun copiilor că pot mânca, dar după o masă principală. În plus, nu mai las copiii să consume zahăr după ora 17:00. Eu recomand evitarea zaharurilor pe cât posibil până la vârste mai mari, însă la unii copii nu funcţionează”, a spus Dr. Karina Dombi, specialist pedodont.

Cum îi motivează specialiştii pe copii atunci când trebuie să poarte un aparat dentar?

Purtarea aparatelor dentare este tot mai populară în ultimii ani, atât în rândul copiilor cât şi al adulţilor. Aceasta poate rezolva multe probleme de poziţionare a dinţilor şi redau cu succes sănătatea arcadelor dentare. Medicul specialist pedodont Karina Dombi a explicat cum pot fi convinşi copiii să poarte aparat dentar: ”Depinde de la copil la copil. Fiecare reacţionează în felul lui. În cazul aparatelor mobile, îi lăsăm să-şi aleaga singuri culoarea, le spunem că dacă îl poartă mai repede, vor renunţa mai repede la el. Copiii care poartă aparate dentare vin mai întâi la tratamente, se obişnuiesc şi înţeleg ce înseamnă sănătate orală, ce înseamnă alimentaţie, ce înseamnă spălatul pe dinţi, iar când le spun că au nevoie de aparat dentar, acesta nu mai reprezintă o noutate. În cazul celor mai mari, partea estetică e cea care primează, iar când apar primele modificări în bine, vizitele devin o plăcere pe parcursul tratamentului.”

Una dintre cele mai frecvente întrebări din partea părinţilor este legată de vârsta optimă pentru purtarea aparatului dentar în copilărie. Medicul specialist pedodont a lămurit problema în cadrul conferinţei: ”Nu este neapărat vorba de vârstă. Fiecare copil este diferit, iar anomaliile dentare sunt şi ele diferite. Nu există un termen la care trebuie să intervenim. Există o singură anomalie în care intervenim încă de la început, care este urgenţă în stomatologie pediatrică şi anume muşcătura inversă”.

Cadouri din partea sponsorilor

La finalul conferinţei, publicul prezent a participat la o sesiune de întrebări şi răspunsuri, medicii oferind informaţii complete şi lămurind multe dintre dilemele părinţilor legate de sănătatea dentară. În timpul conferinţei, copiii care au venit împreună cu părinţii s-au distrat alături de Zâna Măseluţă.

La finalul evenimentului, persoanele prezente au participat la o tombolă la care s-au câştigat o şedinţă de igienizare profesională din partea Sanador, trei kit-uri cu produse naturale Secom, suplimente alimentare care susţin dezvoltarea sănătoasă a sistemului osos, şi trei pachete cu produse de igienă dentară Ecodent, oferite de BioCart. De asemenea, toţi invitaţii au primit cadouri din partea Nestle.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: