Cea de-a VI-a ediţie a conferinţei BE FIT, un super eveniment marca ”Ce se întâmplă, Doctore?”

Pe data de 5 octombrie a avut loc cea de-a VI-a ediţie a evenimentului BE FIT by CSID, la Pescariu Sports& Spa.
  • Publicat:
Cea de-a VI-a ediţie a conferinţei BE FIT, un super eveniment marca ”Ce se întâmplă, Doctore?”
Cea de-a VI-a ediţie a conferinţei BE FIT, un super eveniment marca ”Ce se întâmplă, Doctore?”

Cea de-a VI-a ediţie a evenimentului BE FIT organizată de ”Ce se întâmplă, Doctore?” a avut loc pe 5 octombrie la Pescariu Sports&Spa, gazda evenimentului care a adus faţă în faţă fanii CSID cu experţii care îi pot ajuta să aibă un corp armonios, o stare mentală bună şi să afle secretele longevităţii şi fericirii. Evenimentul a fost moderat de Beatrice Osanu, redactor-şef CSID şi Bianca Poptean, senior editor CSID şi i-a avut ca invitaţi pe Antoanela Curici, Asistent universitar, Medic primar medicină de laborator, Director Medical Synevo România, Adrian Dumitru, Personal Trainer, Fitness & Nutrition Coach, Pescariu Sports&Spa şi Mihaela Bilic, medic nutriţionist care au promovat principiile care stau la baza unui stil de viaţă sănătos, bazat pe nutriţie corectă, sport, relaxare şi o stare de echilibru mental.

Evenimentul a avut două părţi: conferinţa propriu-zisă şi o oră de mişcare. Partea care a implicat activitatea fizică a avut şi o componentă caritabilă, întrucât mişcările făcute de fiecare participant la conferinţă s-au transformat în donaţii constând în produse alimentare din partea Râureni. Partenerii evenimentului au fost Synevo, Perskindol România, Optifibre, Raureni – cu drag din natură.

Obiceiurile nesănătoase pe care ni le-am creat în viaţa de zi cu zi sunt greu de schimbat. Printre acestea putem aminti de faptul că mergem foarte puţin pe jos şi preferăm oricând maşina sau transportul în comun, mâncăm haotic, ronţăim la birou, iar ca noi să putem face o schimbare trebuie să fim informaţi, dar şi să avem mai multă voinţă, să ne educăm şi să fim mai selectivi în privinţa lucrurilor care nu ne fac bine.

Moştenirea genetică, asociată cu obezitatea

Alimentaţia nesănătoasă nu este singura responsabilă de kilogramele în plus. Există şi factori de risc precum moştenirea genetică, anumite gene fiind asociate cu predispoziţia către obezitate. Coroborate cu obiceiurile greşite pe care le avem precum excesele alimentare şi sedentarismul,

”Testele genetice au apărut pentru că din ce în ce mai multe persoane au kilograme în plus, pentru că numărul persoanelor obeze şi supraponderale a crescut şi este de ordinul miliardelor. În 2016 numărul exact era 1.9 miliarde de persoane obeze şi supraponderale în toată lumea, din care 10% copii. Şi, pentru că nu toate dietele dădeau rezultate, oamenii de ştiinţă au încercat să vadă dacă există o anumită legătură între anumite modificări genetice şi obezitate şi au descoperit câteva modificări genetice predispun la obezitate. Există studii care confirmă această asociere, şi împreună cu factorii de mediu, modificările genetice favorizează apariţia kilogramelor în plus. Testele genetice precum Weight Sensor te ajută să ştii care este profilul tău genetic şi să adopţi o dietă personalizată. Modificările genetice afectează mecanismele prin care diverse componente alimentare sunt metabolizate: lipoliză, lipogeneză, unele dintre ele sunt  asociate cu bulimia nervoasă. Dar toate modificările astea nu pot duce singure la obezitate sau supraponderalitate, trebuie să adaugi ceva. Adică factorii de mediu. Testele genetice sunt importante, poţi să aflii profilul, poţi să-ţi personalizezi dieta în funcţie de informaţiile pe care le obţii, dar trebuie să te gândeşti că nu doar modificările genetice îţi determină apariţia excesului ponderal”, explică Antoanela Curici, medic primar de laborator.

În privinţa alimentaţiei, foarte multe persoane se întreabă ce fac greşit, de ce anumite diete nu funcţionează, de ce kilogramele în plus reprezintă o problemă.

”Mintea noastră extrem de raţională vrea să găsească un răspuns la aceste kilograme în plus. Noi căutăm vinovatul. Sperăm că dacă l-am găsit, am scăpat de problemă. Cu cât ne concentrăm mai mult să aflăm vinovaţii, cu atât ne pierdem din vedere obiectivul, iar obiectivul este cum să reuşesc să iau distanţă de mâncare, să nu mă mai gândesc la mâncare, să nu-mi mai fac planuri despre mâncare şi să mănânc cât să nu mor de foame. Câtă vreme nu-ţi este foame, n-ai cum să crezi că vei slăbi. Încercaţi să mai credeţi în himere, să mâncaţi echilibrat, sănătos şi sătul. Nu cred în aşa ceva. Am fost lăsaţi de natură sî fim lacomi, mâncăcioşi, pofticioşi şi instinctele noastre de când ne trezim dimineaţa şi adormim seara, mâncarea este o chestiune pe care din instinct o iubim. Din instinct o vrem non-stop, industria alimentară şi societatea o pune în jurul nostru peste tot să nu uităm de ea. Cum să mai fim şi slabi?”, explică Mihaela Bilic, medic nutriţionist.

Galerie foto

vezi galeria
55 foto

Dacă ne dorim să ”răcim” relaţia cu mâncarea, ne putem obişnui creierul să înţeleagă că nu trebuie să mâncăm mult şi des şi să nu ne mai lăsăm pradă tentaţiilor. Pentru asta, bineînţeles, este nevoie de timp. Există studii care menţionează că dacă în 21 de zile reuşeşti să faci acest exerciţiu, îţi obişnuieşti creierul să ia distanţă faţă de mâncare.

”Aşa cum ştim că trebuie să ne spălăm pe dinţi după fiecare masă, aşa trebuie să fie şi relaţia cu mâncarea. Nu într-o negociere. Normalitatea stă în porţii mici şi mâncare rară”, menţionează Mihaela Bilic, medic nutriţionist.

Totodată, nutriţionistul aminteşte că în prezent ne confruntăm cu o nouă noţiune: intoleranţa la disconfort. Acea senzaţie că ceva nu este în regulă, ceva ne irită, iar astfel apelăm la mâncare, ne revenim, iar ne mai enervează cineva şi iar ne îndreptăm atenţia către mâncare.

Bunicii şi părinţii noştri nu dispuneau de toate alimentele pe care le întâlnim astăzi. Mâncau mai puţin, dar erau şi mai activi. În prezent, nu doar alimentaţia necorespunzătoare este o problemă, ci şi sedentarismul.

”Problema este în societate. Noi recompensăm copiii prin zahăr şi îi pedepsim prin exerciţii fizice. Ar trebui să acordăm importanţă sportului, în primul rând pentru că este sănătos. Ne menţine organele sănătoase, iar aspectul fizic vine ca un bonus. Motivaţia ar trebui să vină din interior, dar poate fi motivat din exterior cu ajutorul nostru, al antrenorilor personali, dar şi cu ajutorul mass-media”, explică Adrian Dumitru, personal trainer Pescariu Sports&Spa.

Ceea ce trebuie să înţelegem este că de cele mai multe ori nu suntem realişti. Ne dorim rezultate rapide, vizibile şi în timp cât mai scurt. Ne dorim poate să arătăm în două luni ca alţii care au stat în sălile de sport 2 ani.

Fibrele şi importanţa lor în organism

Un rol important în menţinerea unei greutăţi optime îl are şi tranzitul intestinal optim, iar acesta este asigurat prin aportul corect de fibre. Fibrele sunt de două feluri: fie sunt cele solubile, prezente în pulpa fructelor şi legumelor, fibre care în contact cu apa asigură volum bolului alimentar. La fel, fibrele insolubile au un rol extrem de important în funcţionarea sistemului digestiv.

”În momentul în care noi mâncăm aceste fibre insolubile, mărim nu doar volumul mesei, ci şi al bolului alimentar. Astfel, acesta acţionează asupra musculaturii netede a tubului digestiv. În momentul în care consumăm fibre, acestea acţionează asupra pereţilor, tubul digestiv se contractă şi apare peristaltismul. Fibrele pun tubul digestiv la treabă şi automat apare un tranzit bun, dispare constipaţia. Un alt rol important al fibrelor este cel prebiotic. Când renunţăm la alimentele care conţin carbohidraţi şi fibre, precum făinoasele, aceste colonii de bacterii care sunt cantonate în colon şi care sunt responsabile de imunitatea noastră, nu au cu ce să se mai hrănească. Fibrele sunt substrat hrănitor pentru coloniile din colon”, explică Mihaela Bilic, medic nutriţionist.

Cum arată farfuria ideală şi câtă mişcare trebuie să facem pe zi?

Dacă ne întrebăm cum arată farfuria ideală, trebuie să înţelegem că noţiunea de ”mult” şi ”puţin” este relativ. De exemplu, persoanele care trec prin operaţia de micşorare a stomacului, pot consuma pe zi 125 de grame de mâncare.

Dr. Mihaela Bilic atenţionează că ”o farfurie ideală este cât două palme (20 centrimetri). O jumătate trebuie să conţină legume, iar cealaltă jumătate trebuie împărţită în mod egal în făinoase, grăisimi şi proteine”.

”Mişcarea vine ca o completare a dietei sănătoase. Sportul ajută, arde mai multe calorii şi recomand să se facă în fiecare zi, măcar o oră, cumulate toate activităţile: mers pe jos şi alte activităţi fizice”, completează Adrian Dumitru, personal trainer Pescariu Sports&Spa.

Pe lângă informaţiile preţioase pe care participanţii le-au primit în cadrul evenimentului BE FIT, la final s-au putut bucura şi de cadouri din partea partenerilor Optifibre. La finalul conferinţei a avut loc o tombolă, fiind extrase 10 persoane care au căştigat câte un voucher din partea Pescariu Sports&Spa.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: