STUDIILE CONFIRMĂ! Vaccinul anti-COVID nu afectează fertilitatea

un nou studiu demonstrează că sarcina nu este o problemă pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19.
23.01.2022
STUDIILE CONFIRMĂ! Vaccinul anti-COVID nu afectează fertilitatea
Foto: shutterstock

Încă de la apariția vaccinului anti-COVID-19 s-a vorbit despre potențialele probleme de fertilitate care pot apărea în rândul femeilor care se vaccinează. Acum, un nou studiu demonstrează că sarcina nu este o problemă pentru persoanele vaccinate.

Studiul, finanțat de Institutul Național de Sănătate (NIH) și publicat în Jurnalul American de Epidemiologice, analizează datele a 2.126 de femei cu vârste cuprinse între 21 și 45 de ani, colectate în perioada decembrie 2020- septembrie 2021. Participantelor la studiu li s-a cerut să completeze un chestionar care cuprindea aspecte legate de venituri, stil de viață, reproducere, istoric medical și dacă s-au vaccinat împotriva noului coronavirus sau dacă partenerii loc au fost infectați cu SARS-CoV-2, virusul care produce COVID-19. La fiecare opt săptămâni completau un chestionar de follow-up, până când rămâneau însărcinate sau până la 12 luni dacă nu se întâmpla acest lucru/

După analiza datelor, cercetătorii au descoperit că nu erau diferențe majore în ratele de concepție per ciclu menstrual între femeile nevaccinate și cele care se aflau într-o relație și aveau cel puțin o doză administrată. De asemenea, cercetătorii au descoperit și că persoanele care au fost infectate cu COVID-19 nu au avut probleme cu privire la conceperea unui copil, cu mici excepții. Cuplurile în care bărbații au fost testați pozitiv aveau cu 18% șanse mai puține să conceapă un copil în acel ciclu.

„Aceste descoperiri indică faptul că infecțiile cu SARS-CoV-2 la bărbați sunt asociate cu un declin al fertilității pe termen scurt, iar vaccinarea nu afectează fertilitatea niciunuia dintre parteneri”, concluzionează cercetătorii.

Nu este primul studiu care ajunge la această concluzie. O altă cercetare științifică publicată în decembrie în jurnalul Human Reproduction arată că femeile și bărbații nu au probleme cu fertilitatea după vaccinare.

Recomandare video
Tenul gras: îngrijire, curățare, ingrediente pe care să le folosești