Ce sunt măslinele negre, de fapt! Mulți dintre voi nu le vor mai mânca, după ce vor afla adevărul

  • Publicat:
Ce sunt măslinele negre, de fapt! Mulți dintre voi nu le vor mai mânca, după ce vor afla adevărul

Extrem de gustoase şi bogate în nutrienţi, măslinele negre nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră, mai ales că acestea contribuie la buna funcţionare a întreg organismului.

Ce sunt măslinele negre, de fapt

Însă, ceea ce trebuie să ştiţi este că nu toate soiurile de măsline sunt sănătoase. Piaţa românească abundă de măsline negre, care, din păcate, sunt cele mai periculoase pentru sănătatea noastră, conform specialiştilor. Iată de ce spunem acest lucru.

„Măslinele negre, din păcate, sunt colorate artificial cu ajutorul a doi stabilizatori de culoare – gluconatul feros şi lactatul feros.

„Sărurile de clorură de calciu, sărurile de fier (gluconat feros) și aerul comprimat barbotat prin cuvele de întărire ajută la dezvoltarea culorii negre”, spune Harold McGee, autor american care scrie despre chimia și istoria științei alimentelor și a gătitului.

Cum deosebim măslinele vopsite artificial de cele naturale

Măslinele negre pe care le găsim în comerţ sunt colorate artificial. Specialiştii spun că multe dintre aceste măsline sunt pline de chimicale menite să le schimbe culoarea, iar clienţilor le este destul de dificil să deosebească produsul natural de cel care conţine aditivi.

”În partea de est a Europei sunt preferate măslinele negre, iar producătorii mari de măsline recurg la acest proces tehnologic pentru a face faţă cererii. Pentru înnegrirea artificială se folosesc doi stabilizatori de culoare care în prezenţa aerului dau această oxidare şi implicit această schimbare de culoare. Vorbim despre gluconatul feros şi lactatul feros”, spune Costel Stanciu, preşedintele APC.

Măslinele corect etichetate ne dau multe indicii despre conţinut. Chiar şi coloranţii artificiali apar pe unele etichete.

”De pe etichetă ne putem da seama ce conţin. Vedem că au apă, sare, gluconat de fier, acid lactic. Deci, e clar că acel sortiment a fost înnegrit artificial de către producător. Este aproape imposibil să nu găseşti aditivi alimentari în aceste produse. Aditivii măresc termenul de valabilitate al produsului respectiv şi poate sta mai mult la raft. Aici se încadrează şi sorbatul de potasiu”, precizează preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc