Sindromul înecatului în dragoste sau cum recunoști toxicitatea într-o relație

  • Publicat:
Sindromul înecatului în dragoste sau cum recunoști toxicitatea într-o relație

Relațiile toxice pot fi de multe feluri, dar, cel mai des, când vorbim despre asta, ne referim la o relație romantică între două persoane.

Se poate întâmpla ca unul să aibă un comportament care să submineze libertățile celuilalt. Dar, de cele mai multe ori, se întâmplă ca unul dintre cei doi să-și exercite puterea asupra celuilalt prin exploatarea nesiguranțelor lui.

Sindromul înecatului în dragoste

A rămâne într-un cuplu toxic care nu îți aduce nimic bun, nu reprezintă nici pe departe un gest de eroism. Ba din contră, poate fi mai degrabă un gest de lașitate din partea ta.

O relație toxică este caracterizată prin comportamente, acțiuni și atitudini dăunătoare, care îți dezechilibrează sănătatea emoțională, ca de pildă:

  • Lipsa de susținere. În loc de susținere și încurajare, primești critici și remarci negative.
  • Control permanent. Partenerul încearcă să te controleze sau să te manipuleze, fie în privința deciziilor persoanele, fie în privința comportamentului și acțiunilor lui.
  • Lipsa de respect și detașarea. Lipsa respectului și a consideratiei față de sentimentele și nevoile tale.
  • Lipsa unei comunicări eficiente. Comunicarea este fie absentă, fie se desfășoară pe un făgaș negativ, pe critică, jigniri sau evitare.
  • Agresiune verbală/fizică. Orice formă de abuz, fie verbal, emoțional sau fizic, este un semn clar al unei relații toxice.
  • Epuizare emoțională. Relația este într-un continuu stres și anxietate, lăsându-te secată de energie.
  • Neîncredere și gelozie. Nivelurile excesive de neîncredere și gelozie, cel mai adesea nefondate, conduc la tensiuni și conflicte în cuplu.
  • Ciclul abuzuui. Unele realții toxice se caracterizează prin cicluri repetate de abuz și reconciliere, unde perioadele de comportament abuziv sunt urmate de scuze și comportament afectuos, doar pentru ca abuzul să se repete.

Citește și: Relație toxică sau mirajul marii iubiri? Semne care ar trebui să te facă să-ți deschizi ochii

Cum te recuperezi după o relație toxică?

Dacă ai reușit să te rupi de o astfel de relație, ei bine, va dura să procesezi toate cele trăite. Trebuie să îți găsești lucruri de făcut și fără presiuni sau comentarii de genul „Nu-ți face griji, o să găsești persoană potrivită” sau „Vreau să te prezint cuiva”. În plus, e foarte important să elimini orice contact cu fostul partener sau măcar să îl limitezi (pentru că e mai greu să îl retezi, în special dacă sunt și copii la mijloc).

De cele mai multe ori, cei care au ieșit din relații toxice trebuie să lucreze la reconstruirea identității, a stimei de sine. Să înțeleagă că doar pentru că au fost în anumite situații, nu înseamnă că sunt slabi sau că nu merită o șansă la fericire.

Citește și: 6 întrebări pe care să ți le pui după ce ieși dintr-o relație toxică: pastila de psiho

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân