Relație toxică sau mirajul marii iubiri? Semne care ar trebui să te facă să-ți deschizi ochii

Pe scurt, o relație toxică te duce în punctul în care să nu stai prea bine la capitolul sănătate.
  • Publicat:
Relație toxică sau mirajul marii iubiri? Semne care ar trebui să te facă să-ți deschizi ochii
Foto: shutterstock

Un stil de viață sănătos implică și relații sănătoase cu oamenii din jurul nostru și în special în viața de cuplu. Studiile arată că relațiile toxice pot produce numeroase probleme de sănătate precum boli cardiovasculare și accident vascular cerebral, iar stresul cronic duce la rândul său la alte boli serioase precum depresie și sistem imunitar compromis. Pe scurt, o relație toxică te duce în punctul în care să nu stai prea bine la capitolul sănătate.

Dacă ar fi să oferim o definiție a unei relații nesănătoase am spune că este atunci când între parteneri nu există o conexiune reală sau cel puțin nu atât de puternică. Acest tip de relații este rezultatul unor nevoi, unor stări și sentimente pe care le avem în preajma partenerului (fie că este vorba de o prezență amenințătoare, fie că vorbim de faptul că nu te simți deloc în siguranță), slaba comunicare și lipsa de inimitate emoțională și dragoste, afecțiune.

Dar ca multe alte lucruri în viață și în relații vorbim despre „alb” și „negru”, pentru că dragostea-i complicată, nu? Se întâmplă să te îndrăgostești de persoane care nu știu să te facă să te simți special și te tratează urât sau ai norocul să te aflii într-o relație care nu pare să aibă dată de expirare. Bineînțeles, nu toate semnele unei relații toxice sunt universale, dar unele dintre ele pot fi probleme majore pentru anumite cupluri.

Semne că ești într-o relație toxică

Aveți probleme nerezolvate

Niciodată nu mi s-a părut sănătos ca problemele care apar în relația de cuplu să fie băgate sub preș și date uitării. Din păcate, conflictele nerezolvate stau la baza relațiilor nesănătoase și, în anumite situații, argumentele renasc când te aștepți mai puțin. Indiferent de problemele cu care vă confruntați, comunicarea este cheia. Dar nu în ideea în care unul dintre parteneri să iasă „câștigător” sau să-l domine pe celălalt, pentru că, din nou, și în această situație este nevoie de o reevaluare.

Îți este teamă să spui ce simți

Plecând de la ideea că eviți conflictul cu partenerul, studiile arată că certurile sunt chiar sănătoase pentru că îți suprimă cumva furia care poate apărea de-a lungul relație. Dar dacă în mod constant spui că ești bine, deși în interior știi că lucrurile nu stau deloc așa, cel mai probabil te temi să spui ce simți de teama reacției pe care ar putea avea-o partenerul. Îți vin în minte scenarii cu tine în care îți șpui „of-ul” și pe el îl vezi cum își face bagajele și pleacă, nu? Toxic.

Nu te simți în siguranță lângă partener

Unul dintre cele mai cruciale semne care indică faptul că ești într-o relație toxică este faptul că sentimentul tău de siguranță este compromis. Iar aici nu vorbim doar de siguranța fizică, ci și cea emoțională. De exemplu, fraze precum „părerea ta nu contează” sau ”nu știi tu, de ce vorbești?” sunt câteva dintre exemplele care te fac să simți să nu ești suficient de bun pentru partener.

O relație toxică e atunc când te-ai schimbat drastic

Atunci când ești într-o relație, aceasta ar trebui într-o oarecare măsură să te ajute să evoluezi și să aducă o îmbunătățire în viața ta, pentru că în fond, când două persoane implicate într-o relație se iubesc și se acceptă una pe cealaltă, cresc împreună și reușesc să devină cea mai bună versiune a lor. Dacă stilul tău de viață se schimbă dramatic și într-un timp foarte scurt, prin încercarea de a te îmbrăca așa cum vrea partenerul, îți abandonezi pasiunile, încerci să ai aceleași păreri ca partenerul deși nu te reprezintă, acesta este un comportament nesănătos.

Te simți manipulat sau controlat

Manipularea este o tactică prin care deții controlul asupra altor persoane, iar asta poate avea ca efecte depresia, anxietatea, lipsa încrederii față de alte persoane, în special dacă partenerul te izolează de prieteni și familie.

Ești dependent de partener

Dependența în relație este bună câtă vreme există o limită. O relație nu trebuie să însemne întreaga ta viață, iar tu nu trebuie să te pierzi ca individ. 80% din relație ar trebui să fie viața cu partenerul, iar restul de 20% timpul pentru tine, pentru prieteni, hobby-uri, sport și alte activități care te definesc. Dependența poate deveni un indicator al unei relații toxice atunci când investești 100% în partener.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân