Obișnuiești să mănânci sărat? Riști să te confrunți cu cancerul de stomac!

Studiile sugerează că dacă pui sare în mâncare, mai mult decât este necesar, riscul să te confrunți cu cancerul de stomac este mai mare cu 40%.
  • Publicat:
Obișnuiești să mănânci sărat? Riști să te confrunți cu cancerul de stomac!
Obișnuiești să mănânci sărat? Riști să te confrunți cu cancerul de stomac!

Noile studii sugerează că dacă pui sare în mâncare, mai mult decât este necesar, riscul să te confrunți cu cancerul de stomac este mai mare cu 40%.

Cercetarea publicată în jurnalul Cancer Gastric a analizat datele obținute de la peste 500.000 de persoane din Regatul Unit, excluzând persoanele care deja se confruntă cu cancer sau probleme renale.

„Am constatat că participanții care au adăugat întotdeauna sare în mâncare la masă au avut un risc cu 41% mai mare de a dezvolta cancer gastric decât cei care niciodată/rar adăugau sare,” spun autorii studiul.

Cancerul gastric este al cincilea cel mai comun cancer la nivel mondial, conform Institutului Național de Cancer, care afirmă că „Este mai frecvent în țările din Asia de Est, Europa de Est și America de Sud și Centrală decât în Statele Unite și alte țări occidentale”.

Se mai menționează că „consumul unei diete care este săracă în fructe și legume sau care este bogată în alimente sărate, afumate sau prost conservate poate crește riscul de cancer gastric.”

După cum arată și studiul recent, populațiile asiatice au rate ridicate de cancer gastric din cauza „consumului ridicat de sare, pește sărat, alimente murate și carne procesată.”

Limitele studiului privind legătura dintre consumul de sare și cancerul de stomac

Dar studiul are limite, au subliniat autorii săi.

„În timp ce studiul nostru bazat pe o cohortă mare sugerează că adăugarea sării în mâncare, la masă, este de asemenea asociată cu un risc mai mare de cancer gastric în populațiile occidentale și are mai multe limite. Numărul de cazuri în studiul nostru nu a fost suficient pentru a evalua influența modificatorilor potențiali precum sexul, vârsta, etnia, infecția cu H. pylori sau statutul de fumător,” au spus autorii studiului.

Cu toate acestea, „indivizii care adaugă mai multă sare au și mai multe șanse să consume alimente cu un conținut mai mare de sodiu”.

Ratele de cancer în SUA sunt în creștere. Un raport recent spune că în acest an, se așteaptă ca 2 milioane de persoane să fie diagnosticate cu cancer.

„Americanii consumă în medie peste 3.400 de miligrame (mg) de sodiu pe zi,” spune Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, adăugând că recomandarea federală este de 2.300 mg de sodiu.

Cei cu un risc ridicat de cancer gastric pot fi testați pentru boală printr-o endoscopie, spune Institutul Național de Cancer.

Cu toate acestea, cancerul gastric nu este, în general, diagnosticat în stadiile sale incipiente, iar diagnosticările ulterioare duc adesea la rezultate mai slabe.

„Cancerul gastric este adesea avansat când este diagnosticat,” spune Institutul Național de Cancer. „În stadiile avansate, cancerul gastric poate fi tratat, dar rar este vindecat.”

Foto: envato

Surse: 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc