Avertismentul unui medic: „Deshidratarea cauzată de caniculă duce la îngroșarea sângelui”

27.07.2021
Avertismentul unui medic: „Deshidratarea cauzată de caniculă duce la îngroșarea sângelui”
Sursa foto: Shutterstock

Îngroșarea sângelui ca urmare a deshidratării survenite pe fondul caniculei poate crește semnificativ riscul de accident vascular termic.

Pe lângă valul 4 al pandemiei care deja își face simțită prezența în România, în următoarea perioadă ne vom confrunta și cu un nou val de căldură extremă. În perioada 27-31 iulie vom avea parte de cod galben de caniculă în 34 de județe ale țării. Temperaturile maxime vor atinge 39 de grade Celsius la umbră, iar noaptea nu vor coborî sub 20 de grade Celsius.

Îngroșarea sângelui poate duce la atac vascular termic. Care sunt semnalele de alarmă

În acest context, medicul Octavian Jurma, specializat în neuroștiințe, atrage atenția într-o postare pe Facebook că „deshidratarea duce la îngroșarea sângelui și mărește efortul inimii”.

Atenție la valurile de căldură (…) În SUA, căldura extremă ucide anual mult mai mulți oameni decât uraganele sau alte dezastre naturale. Când corpul uman se supraîncălzește are loc un proces rapid de deshidratare prin transpirație, datorită efortului de a menține temperatura corpului constantă. Deshidratarea duce la îngroșarea sângelui și mărește efortul inimii.

Dacă stresul termic depășește capacitatea de termoreglare a organismului, se ajunge la epuizare termică (heat exhaustion), caracterizată de greață, crampe și amețeală și mai apoi la șoc sau atac vascular termic (heat stroke), care poate produce delir, piele fierbinte și uscată și leșin.

În cazuri extreme, șocul termic poate duce deces, avertizează medicul.

Deshidratarea în timpul valurilor de căldură poate duce și la afectarea severă a rinichilor în doar câteva ore, mai ales la cei care fac efort susținut (muncitori, atleți etc.). Persoanele cu anumite probleme cronice sau pe anumită medicație pot fi și mai expuse.

Recomandări în zile de caniculă pentru persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice

  • Crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
  • Hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe, făcute în casă, fără adaos de conservanţi;
  • Alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete;
  • Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale pentru păstrarea alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile;
  • Este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei;
  • Se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacă este absolut necesar, se va folosi îmbracaminte uşoară, din fibre naturale, precum şi pălării de protecţie pe cap;
  • Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;
  • Menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cate 3 – 4 duşuri pe zi.

Păziți-vă așadar de căldură în timpul perioadelor de caniculă (stați la umbră, intrați în spații cu aer condiționat când simțiți că v-ați supraîncălzit etc.) și hidratați-vă regulat în timpul zilei, nu doar dimineața și seara. Atenție: lichidele îndulcite nu hidratează!

Nu uitați că și animalele suferă de căldură, uneori mai rău decât noi. Deci nu le lăsați în mașină sau în fața supermarketului pentru mult timp, deoarece pot suferi aceleași consecințe.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Dr. Mihaela Marinescu, VITALITAS: totul despre longevitate și îngrijirea de calitate a persoanelor vârstnice