Cancerul de piele, afecțiune cu care tot mai mulți tineri sunt diagnosticați

Un tânăr dansator de doar 26 de ani a fost diagnosticat cu cancer de piele. Sfaturile oferite de sportiv.
  • Publicat:
Cancerul de piele, afecțiune cu care tot mai mulți tineri sunt diagnosticați

Fostul concurent al emisiunii „Dancing With The Stars”, Harry Jowsey, le-a dezvăluit urmăritorilor săi, într-un videoclip postat pe TikTok, o problemă gravă de sănătate cu care se confruntă. Tânărul a fost diagnosticat cu cancer de piele la vârsta de 26 de ani, îndemnându-și urmăritorii să nu facă rabat de la crema de protecție solară, pe măsură ce vara este tot mai aproape.

Tânărul de 26 de ani diagnosticat cu cancer de piele

„Voi fi bine, totul va fi în regulă,” a asigurat starul australian al emisiunii „Too Hot To Handle”.

„Dacă ești  un om pistruiat ca și mine, mergi să-ți faci o hartă a alunițelor și să-ți verifici corpul, pentru că nu știi niciodată,” a spus el, adăugând că pete cancerigene pe umăr le avea de „un an sau doi” și nu avea nici o idee despre existența lor.

„Du-te și verifică-ți pielea, folosește-ți crema de protecție solară și fii puțin mai responsabil, pentru că asta trebuie să fac acum, și este foarte înfricoșător.”

Avertismentul său categoric vine după ce Kim Kardashian le-a aratat faniilor noua sa cabină de bronzat. Acest fapt a stârnit numeroase reacții din partea urmăritorilor săi, care și-au manifestat interesul în ceea ce privește saloanele de bronzat, declarând că ar prefera „să moară frumoși decât să trăiască urâți.”

În timp ce Jowsey nu a dezvăluit cu ce tip de cancer de piele a fost diagnosticat — sau de la ce ar fi putut proveni — majoritatea cancerelor de piele sunt cauzate de expunerea excesivă la razele ultraviolete, emise de soare sau în concentrații ridicate în interiorul saloanelor de bronzat.

Conform Societății Americane de Cancer, se estimează că mai mult de 100,600 de persoane vor fi diagnosticate cu melanom, un tip de cancer de piele, în 2024, iar 8,290 sunt estimate a fi victime ale acestei boli.

Factori de risc pentru cancerul de piele

Un lucru este sigur – toți oamenii pot dezvolta cancer de piele. Totuși, există anumite categorii ale populației care tind să fie mai predispuse la a dezvolta o formă de cancer de piele. Persoanele cu pielea mai deschisă la culoare, care se ard mai ușor după expunerea la soare, persoanele care au pistrui sau un număr mare de alunițe, cei cu istoric familial de cancer, dar și vârsta înaintată pot juca un rol decesiv în diagnosticul cancerului de piele.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă evitarea expunerii prelungite la soare și luarea unor măsuri de protecție împotriva razelor UV, precum utilizarea cremei de protecție solară, haine largi, lungi care să acopere pielea, purtarea pălăriei și a ochelarilor de soare, dar și adăpostirea la umbră, atunci când acest lucru este posibil.

Melanomul, carcinomul cu celulele scuamoase sau carcinom bazocelular, toate aceste tipuri de cancer de piele pot fi prevenite dacă se respectă măsurile enumerate mai sus. În plus, medicii recomandă dermatoscopia o dată la trei ani, pentru verificarea alunițelor.

În ultima perioadă, un număr tot mai mare de personalități au dezvăluit că s-au luptat sau se luptă cu cancerul de piele, precum Teddi Mellencamp, Christie Brinkley și Sarah Ferguson.

Surse: https://nypost.com/2024/04/27/lifestyle/harry-jowsey-reveals-skin-cancer-diagnosis-at-age-26-heres-what-to-know-about-the-scary-disease/

Sursă foto: verona studio / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan