Tratamente în cancer de piele (melanom malign, alunite cancerigene)

Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, a vorbit în emisiunea CSID.RO Live despre soluțiile de tratament în cancerul de piele.
  • Publicat:
  • Actualizat:

La ora actuală, cancerul de piele îmbolnăvește anual între 2 și 3 milioane de persoane. Acestea sunt afectate mai ales de carcinoamele bazocelulare și spinocelulare. Cancerul de piele este reprezentat și de melanom, cea mai periculoasă formă de cancer cutanat. Acesta afectează în fiecare an peste 130 de mii de persoane.

Dacă este depistat în stadii incipiente, cancerul de piele se poate trata cu succes. În cadrul CSID.RO Live, dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, a trecut în revistă tratamentele pentru cancerul de piele, printre care se numără și microchirurgia Mohs.

„După melanom, a doua tumoră ca importanță în specialitatea noastră este carcinomul spinocelular. Este cunoscut drept carcinomul de buză și afectează pielea care a fost mult timp expusă la lumină.

Mai ales la vârstnicii care au lucrat pe câmp, diagnosticăm carcinoame spinocelulare pe suprafața mâinilor, pe gambe, pe față, pe scalp. Foarte cunoscut este cancerul de buză.

Dacă acest tip de cancer este localizat în zone cu risc precum fața sau scalpul, se face microchirurgia Mohs. Există un plan de omologare a unui tratament nou care se adresează carcinomului spinocelular metastatic și urmează să intre în țară o linie nouă de tratament.

Carcinomul bazocelular are o evoluție lentă, dar mutilantă. O persoană poate să ajungă să trăiească fără un ochi, fără jumătate de buză, văd astfel de situații. Persoanele respective sunt în viață, tumorile îi mutilează, dar nu le-au afectat încă organe vitale.

Dacă la un moment dat, aceste tumori prind un filet nervos prin care celulele tumorale se deplasează la distanță și ajung la creier, atunci se poate produce decesul și prin carcinom bazocelular” spune dr. Mihaela Leventer.

La ora actuală, atât carcinomul bazocelular cât și cel cu celule scuamoase se pot trata cu succes prin chirurgia Mohs. Cât privește melanomul, protocolul de tratament poate include chirurgia, chimioterapia, radioterapia, terapia targetată și imunoterapia, în funcție de stadiul bolii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Redactor-şef
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult