Importanța relațiilor de prietenie pentru sănătatea mintală și emoțională

Relațiile de prietenie sunt la fel de importante pentru sănătatea, bunăstarea și longevitatea noastră ca dieta și exercițiile fizice.
  • Publicat:
Importanța relațiilor de prietenie pentru sănătatea mintală și emoțională

Relațiile de prietenie ne îmbunătățesc viața, ne fac să ne simțim sprijiniți și iubiți și ne sporesc bunăstarea generală. Unele studii indică chiar că prieteniile sunt la fel de importante pentru sănătatea, bunăstarea și longevitatea noastră, la fel ca dieta și exercițiile fizice.

Ce fel de relații de prietenie ne fac mai fericiți?

Cercetările arată că oamenii au nevoie de trei până la cinci prieteni apropiați pentru a obține o satisfacție optimă în viață. A avea mai multe prietenii apropiate de atât poate deveni greu de echilibrat.

„În general, nu avem suficient timp sau energie emoțională pentru a menține mai mult de cinci prietenii apropiate la un moment dat”, a spus Lauren Napolitano, psiholog clinician care practică în Philadelphia.

Cele cinci tipuri de relații de prietenie de care avem nevoie pentru fericire și o bunăstare optimă:

Prietenii apropiați

Prietenii apropiați sunt oameni pe care îi cunoașteți de mulți ani și care v-au fost alături atât la suișurile, cât și coborâșurile vieții. Deși pot exista perioade în care nu ești în contact cu aceștia, poți relua oricând relația de prietenie și îi poți suna oricând când ai nevoie.

Potrivit dr. Anjali Ferguson, psiholog clinician cu sediul în Virginia, prieteniile apropiate sunt cele mai esențiale pentru sănătatea mintală. În aceste relații, judecățile și diferențele sociale sunt mai puțin importante.”, a explicat ea.

„Aceste relații ne provoacă și ne sprijină în același timp, ajutându-ne să creștem prin validare și siguranță.”

Prietenii de-o viață

Poate exista o oarecare suprapunere între prietenii apropiați și prietenii de-a lungul vieții. Napolitano a spus că prietenii de-a lungul vieții au avantajul de a te cunoaște atunci când încă creșteai și te dezvoltai ca persoană.

„Numiți uneori și „prieteni de familie”, acești oameni te cunosc pe tine și familia ta încă din copilărie”, a spus ea.

„Deși s-ar putea să nu vorbești cu acești prieteni în mod regulat, există o înțelegere profundă care ne ajută să ne simțim statornici și în siguranță în prietenia noastră cu ei”, a adăugat ea.

Prietenii născute din comoditate

Prieteniile construite pe proximitate, precum prietenii pe care îi facem printr-un hobby sau interes comun, sunt considerate prietenii de conveniență. Este posibil să-i vezi pe acești prieteni mai des decât prietenii tăi apropiați din cauza proximității și a intereselor comune.

Deși este posibil ca aceste prietenii să nu dureze de-a lungul vieții noastre, Ferguson a spus că acestea joacă un rol important în fericirea și bunăstarea noastră.

„Ei pot oferi un sentiment de apartenență sau sprijin în timpul unei perioade de ajustare sau de tranziție (care poate fi un reducător de stres foarte necesar)”, a spus ea.

Prietenii construite la serviciu

„Nu cred că niciunul dintre noi și-a dat seama de sprijinul emoțional pe care l-am primit de la prietenii noștri de muncă până când am fost alungați în medii de lucru la distanță”, a spus Napolitano.

Deși s-ar putea să pierdeți legătura după ce unul sau amândoi treceți la o nouă companie, prietenii de serviciu care înțeleg luptele cu care vă confruntați și  care vă pot valida sentimentele oferă un fel de sprijin pe care niciun alt prieten nu îl poate face.

„Prietenii de la serviciu ne mențin moralul, validează plângerile noastre cu privire la locul de muncă și oferă o predictibilitate atât de necesară în viața noastră profesională”, a spus Napolitano.

Prieteni din același capitol din viață

Pe măsură ce trecem prin diferite faze ale vieții, este important să fim sprijiniți de alte persoane care se confruntă cu aceleași lupte simultan.

„Fie că vă pregătiți pentru un examen important, sunteți însărcinată cu primul copil sau divorțați, avem nevoie de prieteni care să ne susțină și să ne inspire în timp ce trec prin aceleași provocări”, a spus Napolitano.

Poate un prieten să ocupe toate aceste roluri?

Desigur, pot exista oricând suprapuneri în cadrul acestor tipuri de prietenie. Puteți crește și menține o prietenie strânsă cu un prieten de serviciu sau puteți ca un prieten de conveniență să se transforme într-un prieten din același capitol din viață. Cu toate acestea, Ferguson a spus că nu este realist sau recomandat să încercăm să obținem tot sprijin de care avem nevoie de la un singur prieten.

Surse:

https://www.today.com/health/mind-body/types-of-friendship-rcna44878

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/adsp.12086

Sursă foto: TuiPhotoEngineer / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being