7 alimente care conțin mai mult zahăr decât crezi

Uite ce alimente trebuie să eviți, pentru a reduce drastic consumul de zahăr adăugat în alimentația ta.
  • Publicat:
7 alimente care conțin mai mult zahăr decât crezi

Zahărul adăugat poate fi ascuns în unele alimente la care nici nu te-ai fi gândit vreodată. Iată câteva dintre alimentele pe care ar trebui să le eviți de acum înainte. Cu toate că o cantitate mică de zahăr nu face rău organismului, nu același lucru se poate spune și despre zahărul adaugat, ascuns, de cele mai multe ori, în cantități uriașe, în alimentele pe care le găsim pe rafturile magazinelor.

Consecințele zahărului adaugat

Zahărul natural – cel găsit în alimente integrale, neprocesate, inclusiv fructele sau lactoza din lactate – furnizează organismului energia necesară în cantități adecvate și aduce un aport optim întregului sistem.

„Zahărurile adăugate, însă, sunt digerate rapid și determină o creștere rapidă a zahărului din sânge, care creează o cascadă de reacții metabolice dăunătoare”, explică Dr. Julie Upton. din California.

„Consumul ridicat de zahăruri adăugate poate duce la boala ficatului gras, rezistența la insulină, diabetul de tip 2 și inflamația sistemică. Sunt adesea asociate cu supraponderabilitatea și obezitatea.”

În timp ce ghidurile alimentare din SUA recomandă limitarea zahărurilor adăugate la nu mai mult de 10% din caloriile zilnice, cercetările arată că 3 din 4 oameni consumă mai mult decât atât.

Alimente care conțin zahăr adăugat

Dacă nu adaugi zahăr în alimente, ai putea crede că ești în siguranță, dar mai multe alimente care nu intră în categoria deserturilor pot conține surprinzător de mult zahăr adăugat. Alimentele procesate, multe dintre ele chiar nu sunt dulci, reprezintă 90% din toate zahărurile adăugate consumate de oameni.

Iată șapte alimente comune care sunt adevărate bombe cu zahăr ascuns.

  1. Iaurtul cu arome
  2. Supa la conservă
  3. Sosurile pentru salate
  4. Sosul de roșii
  5. Sucul de fructe
  6. Granola și batoane proteice
  7. Fructe uscate

Pentru a evita consumul excesiv de zahăruri adăugate, este important să citești cu atenție etichetele produselor alimentare. Mai mult, trebuie să alegi variantele care conțin cele mai puține ingrediente prelucrate și aditivi. Optând pentru produse integrale și neprocesate, precum și pentru prepararea alimentelor acasă, poți reduce semnificativ aportul de zahăruri adăugate din dieta ta zilnică.

Surse:

https://www.everydayhealth.com/pictures/high-sugar-foods-youre-probably-eating-every-day/

https://bmjopen.bmj.com/content/6/3/e009892

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171723/nutrients

Sursa foto: PV productions / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan