La ce să fii atent când cumperi batoane proteice

Iată la ce să fim atenți atunci când comandăm online sau alegem de pe rafturile magazinelor batoane proteice.
  • Publicat:
La ce să fii atent când cumperi batoane proteice
Foto: shutterstock / La ce să fii atent când cumperi batoane proteice

Batoanele proteice se află printre gustările preferate ale persoanelor care fac sport sau au un stil de viață sănătos. Multe dintre acestea consideră că batoanele de acest tip sunt o gustare complet nevinovată și nu se interesează în detaliu cât zahăr, carbohidrați sau aditivi alimentar pot conține. Nutriționistul Gianluca Mech ne sfătuiește la ce să fim atenți atunci când comandăm online sau alegem de pe rafturile magazinelor batoane proteice.

„Corpul nostru are nevoie de proteine zi de zi, indiferent că facem sau nu sport. Mulți dintre noi sunt tentați să completeze alimentația zilnică cu batoane proteice pe care le găsesc în comerț. Este bine să fim totuși atenți când facem acest lucru, pentru că multe astfel de batoane conțin sodiu, coloranți artificiali, zahăr, sirop de porumb bogat în fructoză, ce ne pot afecta starea de sănătate. Nici măcar batoanele proteice fără zahăr nu sunt recomandate. Există studii care au demonstrat că îndulcitorii artificiali, adesea folosiți pentru a da aromă produselor cu conținut scăzut de zahăr, cresc riscul de creștere în greutate și pofta de dulce”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Care este rolul proteinelor în dieta zilnică?

„Proteinele au un rol foarte important în structura, funcția și reglarea țesuturilor și organelor din corp. Ajută ca nutrienții să ajungă la nivel cellular și transportă electroliții și vitaminele (sodiul și potasiul) în interiorul celulelor. Fără proteine bune, celulele și țesuturile din organism nu pot funcționa. Proteinele contribuie, de asemenea, la sănătatea mușchilor, a pielii, oaselor, sângelui și cartilajelor”, declară nutriționistul.

Batoane proteice: la ce ne uităm?

Carbohidrați. Un baton proteic sănătos ar trebui să aibă mai puțin de 20 de grame de carbohidrați.

Proteină. Căutați să conțină ingrediente precum zer și proteine din mazăre.

Fibre. Căutați batoane cu trei grame sau mai mult per porție. Asta ajută la senzația de sațietate și un tranzit intestinal bun.

Grăsimi. Un baton proteic nu ar trebui să conțină grăsimi trans și să aibă un conținut scăzut de grăsimi saturate (mai puțin de trei grame per porție).

Uleiuri. Evitați orice batoane cu ulei de palmier sau ulei de sâmburi (deseori conținute de batoanele învelite în ciocolată)

Zahăr. Dacă zahărul, zaharoza sau siropul de porumb bogat în fructoză se numără printre ingredientele principale, nu cumpărați acel baton. De asemenea, evitați alcoolii de zahăr, cum ar fi xilitolul, sorbitolul și maltitolul – aceștia provoacă balonare și gaze și au un efect laxativ

Conservanți. Batoanele proteice nu ar trebui să conțină conservanți artificiali”, spune nutriționistul.

Câte proteine trebuie să consumăm în fiecare zi?

„Cantitatea de proteine pe care trebuie să o consumăm zilnic diferă foarte mult în funcție de tipul de activitate. Majoritatea oamenilor are nevoie să consume circa 0.8 grame de proteine per kilogram de greutate corporală. Un sportiv de performanță, în schimb, are nevoie de până la 1,2 grame de proteine per kilogram de greutate corporală, ceea ce echivalează cu aproximativ 15 până la 25% din necesarul zilnic de calorii. Dar dimensiunile corpului sunt diferite la fiecare om, deci variază foarte mult. Să cerem însă sfatului unui profesionist este esențial, întrucât consumul de prea multă proteină poate afecta sănătatea rinichilor”, adaugă nutriționistul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân