10 motive sa dormi dezbrăcat: adormi mai repede, slăbești, îmbunătățești fertilitatea

Dacă îți place să dormi dezbrăcat, află că acest obicei te poate ajuta să dormi mai bine prin menținerea temperaturii corpului.
  • Publicat:
10 motive sa dormi dezbrăcat: adormi mai repede, slăbești, îmbunătățești fertilitatea
10 motive sa dormi dezbrăcat: adormi mai repede, slăbești, îmbunătățești fertilitatea

Dacă îți place să dormi dezbrăcat, află că acest obicei te poate ajuta să dormi mai bine prin menținerea temperaturii corpului. Poate avea și alte beneficii pentru sănătate, inclusiv sprijinirea sănătății aparatului reproducător, atât la femei, cât și la bărbați.

Să dormi dezbrăcat poate că nu este prima opțiune la care te gândești când vine vorba de îmbunătățirea sănătății tale, dar unele beneficii sigur îți vor face cu ochiul. Este destul de ușor de practicat, așa că ar putea fi momentul să te dezbraci și să te bucuri de somn. Pentru sănătatea ta, desigur.

Se pare că există multe beneficii ale dormitului dezbrăcat. Poate ai auzit de unele dintre acestea, dar altele te-ar putea surprinde.

Adormi mai rapid dacă dormi dezbrăcat

Temperatura corpului este unul dintre factorii cheie care dictează modul în care adormi. De fapt, face parte din ritmul tău circadian, ritmul biologic care acționează ca „ceasul” corpului tău pentru somn. Atunci când corpul este la temperaturi reduse este un indicator pentru organism că este timpul să dormi, iar dacă dormi dezbrăcat, permiți temperaturii corpului să scadă, ceea ce te poate ajuta efectiv să adormi mai repede.

Calitatea somnului este mai bună

Nu numai că temperatura redusă a corpului te ajută să adormi mai repede, dar îmbunătățește și calitatea generală a somnului. Temperatura ideală pentru dormitorul tău este undeva între 15°C până la 19°C. Un studiu mai vechi din 2012 de la Institutul Național de Sănătate arată că temperatura camerei în care dormi este unul dintre cei mai importanți factori în obținerea unui somn de calitate.

Dacă este prea frig sau prea cald, riști să afectezi somnul cu mișcări rapide ale ochilor, care este stadiul visului care te ajută să-ți reîmprospătezi creierul și corpul. Dormitul nud este o modalitate de a menține o temperatură optimă sub cearșafuri.

Menține pielea sănătoasă

Deoarece dormitul nud poate ajuta la îmbunătățirea calității generale a somnului tău, poate îmbunătăți și pielea. Un studiu mic din 2018 a analizat dacă un somn slab limitează capacitatea pielii de a se vindeca de o mică rană. Au împărțit participanții în trei grupuri: unul care s-a bucurat de un somn „suficient”, unul care a fost privat de somn și un al treilea care a fost privat de somn, dar a primit nutrienți suplimentari.

Ce au descoperit a fost că grupul care a dormit bine s-a recuperat mai repede decât celelalte două grupuri. Iar nutriția suplimentară nu a făcut o diferență semnificativă vizavi de repede s-au vindecat rănile. Acest lucru arată că dormitul suficient ar putea ajuta pielea să se vindece și să rămână sănătoasă, iar dacă dormitul dezbrăcat ajută acest lucru să se întâmple, cu atât mai bine.

Reduce stresul și anxietatea

Un alt motiv pentru care dormitul dezbrăcat ar putea fi o schimbare bună este că ar putea ajuta la reducerea stresului și anxietății tale generale. Nu este niciun secret faptul că un somn slab are un impact major asupra nivelului de stres. Un studiu mare din 2020 sugerează că tulburarea de somn poate duce la simptome depresive persistente și la idei suicidare la cei care trăiesc cu depresia.

În timp ce atât stresul, cât și anxietatea pot cauza insomnie, este important să-ți amintești că îmbunătățirea calității somnului te-ar putea ajuta.

Prevenirea creșterii în greutate

Nesomnul poate avea o serie de impacte asupra sănătății. Un review din 2022 sugerează că persoanele care dorm șapte sau mai puține ore pe noapte au mai multe șanse să ia în greutate.

O altă modalitate prin care dormitul nud ar putea ajuta să te menții în formă? Menținerea corpului mai rece în timpul nopții ar putea ajuta la creșterea capacității de ardere a caloriilor. Un studiu mic din 2014 care a urmărit cinci bărbați a descoperit că expunerea la temperaturi scăzute, în jur de 19°C, a ajutat organismul să-și mărească activitatea grăsimilor brune.

Reducerea riscului de boli de inimă și diabet de tip 2

Nesomnul poate crește riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2, potrivit unui review din 2016. Având diabet de tip 2, la rândul său, poate crește riscul de boli de inimă. Dacă ai dormi dezbrăcat, ai putea crește capacitatea de a adormi mai repede și de a rămâne în somn, ceea ce ar putea face toată diferența când vine vorba de sănătatea ta.

Sprijini sănătatea vaginală

Dormitul dezbrăcat este, de asemenea, o modalitate excelentă de a îmbunătăți sănătatea vaginală și de a evita infecțiile cu candida. Lenjeria strâmtă sau transpirată poate crește riscul unei infecții vaginale cu micoze, fiind un mediu excelent în care să apară: locuri calde și umede. Indiferent ce porți în timpul zilei, dormitul nud este o modalitate simplă de a „aerisi” vaginul și de a-l menține sănătos.

Dacă dormi dezbrăcat crește fertilitatea masculină

Femeile nu sunt singurele care pot beneficia de pe urma dormitului nud. Un studiu din 2018 care a implicat 656 de bărbați a sugerat o legătură între purtarea lenjeriei strâmte și numărul scăzut de spermatozoizi. Bărbații care au raportat că poartă boxeri au avut o concentrație mai mare de spermă și un număr total mai mare de spermatozoizi decât cei care purtau lenjerie strânsă. Dormitul nud este o modalitate excelentă de a-ți menține testiculele răcoroase și la o temperatură optimă pentru sănătatea spermei.

Crește stima de sine

Dormitul dezbrăcat este, de asemenea, o modalitate excelentă de a intra în contact cu corpul tău și de a-ți crește stima de sine. Un studiu din 2021 sugerează o legătură între timpul petrecut dezbrăcat și creșterea aprecierii corpului, ceea ce este cu siguranță un câștig în ceea ce privește îmbrățișarea iubirii de sine.

Îmbunătățirea relației cu partenerul

Deși sexul poate fi o parte minunată a relației tale, dormitul nud cu partenerul poate fi la fel de minunat. De fapt, un studiu din 2015 a descoperit că acest contact piele-pe-piele între adulți stimulează eliberarea oxitocinei, care joacă un rol important în construirea atașamentului între parteneri.

Foto: shutterstock

Surse:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551298/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5070477/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4207391/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3427038/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9031614/
  • https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/japplphysiol.00547.2017
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4290532/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32500740/
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan