De la diagnostic, la tratamentul multimodal al cancerului

Despre traseul pacientului pe care trebuie să-l urmeze de la diagnostic la tratamentul multimodal al cancerului ne-a vorbit Dr. Matei Bâră, medic primar radioterapie, șeful departamentului de radioterapie din cadrul Centrului Oncologic SANADOR.
  • Publicat:

Șansele de vindecare în cancer sunt cu atât mai mari cu cât diagnosticul este stabilit în stadii incipiente. Diagnosticul corect, stadializarea și alegerea tratamentului optim personalizat necesită o abordare multidisciplinară. Despre traseul pacientului pe care trebuie să-l urmeze de la diagnostic la tratamentul multimodal al cancerului ne-a vorbit Dr. Matei Bâră, medic primar radioterapie, șeful departamentului de radioterapie din cadrul Centrului Oncologic SANADOR.

Investigațiile pe care pacientul oncologic trebuie să le facă după ce a primit diagnosticul

„După diagnosticul histopatologic de certitudine, pacientul coordonat de către medic oncolog are anumite investigații de făcut, cum ar fi CT, RMN, PET, scintigrafie. Aceste investigații sunt recomandate de către medicul oncolog în funcție de tipul histopatologic, pentru că anumite tipuri au anumite secvențe de investigații imagistice, altele au alte tipuri de investigații.

Aceste investigații sunt diferite pentru fiecare pacient în parte, pentru că în funcție de localizarea primară noi trebuie să căutăm în anumite zone dacă are sau nu metastaze. Pe lângă partea de investigații imagistice se mai suplimentează cu niște teste imunohistochimice sau genetice în funcție de localizarea formațiunii tumoare și de stadiul bolii tocmai pentru a avea toate detaliile pentru a finaliza un bilanț clinic și histopatologic și imagistic complet al fiecărui pacient în parte”, a explicat Dr. Matei Bâră, medic primar radioterapie, șeful departamentului de radioterapie din cadrul Centrului Oncologic SANADOR pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”.

Urmărește interviul integral pentru a descoperi cum se stabilește planul de tratament și ce investigații trebuie să urmeze pacientul după ce a început tratamentul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult