5 moduri uimitoare în care citricele îți pot îmbunătăți sănătatea inimii, memoria și imunitatea

  • Publicat:
5 moduri uimitoare în care citricele îți pot îmbunătăți sănătatea inimii, memoria și imunitatea

Citricele, inclusiv lămâile, lime, portocalele, grepfrutul și mandarinele sunt surse excelente de antioxidanți, vitamine și nutrienți, inclusiv vitamina C, fibre, acid folic și potasiu. 

Cercetările au arătat că mulți dintre acești nutrienți ne pot proteja împotriva afecțiunilor cronice, inclusiv de cancer și boli de inimă și ar putea contribui la sănătatea creierului și la protejarea sistemului imunitar. 

Iată 5 beneficii pentru sănătate ale citricelor, susținute de studii, de la îmbunătățirea sănătății creierului până la prevenirea ridurilor:

Pot contribui la îmbunătățirea sănătății creierului 

Flavonoizii bogați în antioxidanți din citrice pot contribui la îmbunătățirea sănătății creierului și la reducerea riscului de boli neurodegenerative precum Parkinson și Alzheimer.

De fapt, un studiu din 2017 publicat în Jurnalul Britanic de Nutriție a intervievat mai mult de 13.000 de persoane în vârstă din Japonia și a descoperit că cei care consumau zilnic un fruct de citrice aveau cu 23% mai puțin probabilitate de a fi diagnosticați cu demență decât cei care consumau de două ori pe săptămână sau mai puțin. Aceste boli apar în mod tipic din cauza unei deteriorări a celulelor, iar flavonoizii ajută la reducerea acesteia.

Citricele te pot ajuta să pierzi în greutate 

Cu patru grame de fibre per fruct, portocalele și grepfrutul te ajută să îți stabilizezi nivelul de zahăr din sânge pentru a te simți mai sătul pentru o perioadă mai lungă – în special atunci când sunt consumate împreună cu alimente bogate în proteină sau grăsimi sănătoase, cum ar fi iaurtul simplu sau ouăle ochiuri. Desigur, asta înseamnă că trebuie să consumi întreaga portocală – nu doar sucul, care este mult mai bogat în zahăr pe porție (21 de grame într-o cană de suc de portocale versus 14 grame într-o portocală mare). Sucul nu are nici fibre, care te ajută să pierzi în greutate.

Te pot ajuta să îți protejezi inima 

Un studiu din 2006 publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry a constatat că persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală de bypass coronarian au avut niveluri mai scăzute de colesterol LDL și trigliceride după doar o lună de consumat un grepfrut pe zi.

Mai mulți compuși din citrice pot îmbunătăți indicatorii pentru sănătatea inimii, inclusiv fibrele solubile și flavonoidele. Mai mult de 100 de fitochimicale din aceste fructele reduc inflamația dăunătoare inimii, în timp ce fibrele pe care le conțin contribuie la scăderea colesterolului LDL.

Fructele citrice sunt, de asemenea, o sursă excelentă de acid folic, reprezentând aproximativ opt la sută din aportul zilnic recomandat. Acidul folic reduce natural nivelurile de aminoacid omocisteină, iar creșterea nivelurilor de omocisteină a fost asociată cu un risc crescut de boli de inimă. Ține minte însă că grepfrutul interacționează cu unele medicamente, inclusiv cele utilizate pentru hipertensiune arterială, colesterol și depresie.

Citricele sprijină sistemul imunitar 

Portocalele sunt cunoscute pentru conținutul ridicat de vitamina C, un antioxidant care ajută la reducerea deteriorării ADN-ului, provocată de radicalii liberi. Contrar credinței populare, vitamina C nu te va proteja de îmbolnăvire, dar cercetările au arătat că poate reduce ușor durata și severitatea răcelii comune. Deoarece vitamina C este solubilă în apă – adică organismul nostru nu o reține precum vitaminele liposolubile A, D, E și K – este important să consumi puțină în fiecare zi.

Consumă citrice pentru a lupta împotriva ridurilor 

Serurile cu vitamina C contribuie semnificativ la combaterea semnelor de îmbătrânire a pielii, dar se pare că și consumul de vitamina C poate ajuta, de asemenea, tenul tău. Un studiu din 2007 a descoperit că femeile cu un aport crescut de vitamina C în alimentație aveau mai puține riduri.

Asta pentru că vitamina C sprijină producția de colagen a organismului tău, o proteină care ajută la menținerea pielii netede și catifelate. Cum nivelurile noastre de colagen scad odată cu înaintarea în vârstă, vitamina C ne protejează împotriva pierderii acestuia și poate ajuta la reducerea ridurilor ca parte a unei diete bogate în colagen.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Dieta cu citrice: beneficiile citricelor, tipuri de diete şi meniuri

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan