Ce gustări alegi între mese te poate afecta mai mult decât crezi | De ce alimente ar fi bine să te ferești

  • Publicat:
Ce gustări alegi între mese te poate afecta mai mult decât crezi | De ce alimente ar fi bine să te ferești

Ce mâncăm între mese are un impact semnificativ asupra sănătății noastre. De aceea, e important să alegem gustări sănătoase, dar și să le consumăm în momentele potrivite ale zilei. Iată care sunt acestea!

Contează nu doar ce mâncăm, ci și când mâncăm

Un exemplu de gustare de bună calitate sunt nucile și semințele sau fructele. Pe când o gustare de proastă calitate și procesată include biscuiți, chipsuri sau dulciuri, potrivit specialiștilor.

Nu este surprinzător faptul că alimentele „de bună calitate“ (cele cu un conținut bogat de nutrienți) ar putea fi asociate cu indicatori mai buni ai stării de sănătate, de pildă, cu niveluri mai scăzute ale glicemiei și ale lipidelor sanguine.

Conform nutriționiștilor, gustările de bună calitate care furnizează carbohidrați, proteine și/sau grăsimi sănătoase pot ajută la stabilizarea glicemiei. Astfel, pot ajută la controlul diabetului și al nivelului de trigliceride.

Tot aceștia trag și un semnal de alarmă, și anume faptul că gustările sănătoase în egală măsură pot avea efecte nedorite dacă sunt consumate seară târziu. Un studiu publicat în revista ‘Cell Metabolism’ arată că mâncatul la ore târzii crește apetitul și reduce consumul de energie în timpul zilei, toate acestea ducând chiar la obezitate.

Citește și: Rolul gustărilor în obiceiurile alimentare ale consumatorilor (studiu)

Momentele ideale din zi pentru a lua o gustare

Gustări între mese principale

Poți opta pentru două gustări sănătoase între cele trei mese principale ale zilei, dar acestea pot fi luate astfel: în jurul orelor 10:00 și 16:00. Distanța de 2-3 ore între gustări și mesele pricipale poate sprijini menținerea nivelurilor de energie și controlul senzației de foame.

Gustări în loc de mic dejun sau prânz

În acest caz, alege o gustare bogată în proteine și fibre, cum ar fi iaurt cu fructe și nuci sau un sandwich cu pui și legume.

Gustări înainte de antrenamentul la sală

Dacă faci exerciții fizice în timpul zilei, o gustare ușoară înainte de antrenament îți poate îmbunătăți performanța și îți poate furniza doza de energie de care ai nevoie.

Exemple de gustări: un fruct proaspăt/o mâna de migdale sau nuci.

Citește și: 8 gustări sănătoase care te ajută să slăbești și să-ți crești masa musculară

Gustări seara

Dacă simți că ai nevoie de o gustare seară târziu, alege opțiuni ușoare, precum un iaurt sau o felie de pâine integrală cu unt de arahide.

Citește și: Cu cât timp să mănânci înainte de culcare pentru a reduce riscul de obezitate

FOTO: Shutterstock | SURSA: Cell Metabolism

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan