Cu cât timp să mănânci înainte de culcare pentru a reduce riscul de obezitate

Iată cu cât timp înainte de culcare să mănânci pentru a reduce riscul de obezitate.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cu cât timp să mănânci înainte de culcare pentru a reduce riscul de obezitate
Foto: envato / Cu cât timp să mănânci înainte de culcare pentru a reduce riscul de obezitate

Persoanele care mănâncă devreme sunt mai puțin predispuse să se confrunte cu senzația de foame. Deși, în general, este recomandat ca atunci când vrei să slăbești să eviți gustările de la ore târzii, cercetătorii au vrut să descopere ce impact are mâncatul târziu asupra apetitului și reglării greutății corporale. Iată cu cât timp înainte de culcare să mănânci pentru a reduce riscul de obezitate.

Greutatea corporală este reglată prin diverși factori, precum numărul de calorii arse, schimbările structurale ale celulelor și reglarea energiei din organism. În urma unui studiu s-a descoperit că ora la care mănânci influențează apetitul și senzația de foame, țesutul adipos și cantitatea de energie de care corpul are nevoie.

„Am vrut să testăm mecanismul care ar putea explica de ce mâncatul la ore târzii poate crește riscul de obezitate. Cercetările anterioare, atât realizate de noi, cât și de alți cercetători arată că mâncatul la ore târzii este asociat riscului crescut de obezitate, grăsime corporală și dificultatea de a slăbi”, a spus Dr. Nina Vujović, autor al studiului.

Mâncatul devreme versus mâncatul la ore târzii

Participanții la studiu au urmat un program anume pentru mâncatul devreme, cât și un program stabilit pentru mâncatul la ore târzii. Programul pentru mâncatul devreme includea micul dejun, prânzul și cina, cu o pauză de 4 ore între mese, iar ultima masă era consumată cu 6 ore și 40 de minute înainte de ora de culcare.

Mesele programului pentru mâncatul la ore târzii erau similare, doar că subiecții săreau peste micul dejun, iar ultima masă era luată cu 2 ore și 30 de minute înainte de ora de culcare.

Pe tot parcursul studiului, participanților li s-au făcut analize, li s-a luat temperatura și li s-a monitorizat nivelul de energie din corp, apetitul și senzația de foame.

Mostrele din țesutul adipos erau și ele colectate pentru a vedea în ce fel orele afectau moleculele din celulele grase și cum era depozitată grăsimea în corp. Astfel, echipa de cercetători a putut compara cele două grupuri și rezultatele au arătat că mâncatul la ore târzii a schimbat metabolismul lipidic. Astfel, s-a descoperit că, în cazul participanților care mâncau la ore târzii, nivelul de grelină creștea, în timp ce nivelul leptinelor scădea, ceea ce rezulta senzația de foame.

De asemenea, subiecții au ars mai puține calorii și aveau un nivel redus de lipoliză (procesul prin care grăsimea este arsă). Aceste descoperiri sugerează o legătură directă între mâncatul la ore târzii și riscul crescut de a dezvolta obezitatea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân