5 mituri despre dieta fără gluten și adevărul din spatele lor

  • Publicat:
5 mituri despre dieta fără gluten și adevărul din spatele lor

Există multe informații când vine vorba despre dieta fără gluten, dar nu toate sunt susținute de știință. Iată unele dintre cele mai comune mituri de care te poți lovi când decizi să urmezi o astfel de dietă și adevărul din spatele lor:  

Mit #1 Fără gluten înseamnă automat sănătos

În timp ce dieta fără gluten a fost o tendință cheie în sănătate timp de mulți ani, alimentele fără gluten nu sunt întotdeauna mai sănătoase. Unele alternative fără gluten pot conține grăsimi și zahăr adăugat sau mai puțină fibră decât opțiunile originale. Nu presupune că un produs fără gluten este automat mai sănătos pentru tine. În loc să mergi pe alternative procesate, alege opțiuni natural fără gluten, cum ar fi orezul, legumele, fructele și leguminoasele, o modalitate simplă de a rămâne la alegeri mai sănătoase. 

Mit #2 Dieta fără gluten este plictisitoare și restrictivă

O dietă fără gluten poate să conțină în continuare o varietate de alimente și poate avea un gust delicios. Dacă glutenul nu îți face bine, există destul de multe opțiuni nutritive, delicioase și convenabile. S-ar putea chiar să descoperi că o dietă fără gluten te provoacă să fii mai aventuros și inventiv când vine vorba de mâncare. Provocă-te să incluzi alimente noi în dietă, cum ar fi orezul roșu, quinoa, hrișca și meiul. Orezul brun este, de asemenea, un favorit clasic și un must-have în cămară!

Mit #3 Un pic de gluten este OK

Dacă ești sensibil la gluten sau ai intoleranță la gluten, este posibil să tolerezi un pic de gluten. Cu toate acestea, dacă ai boala celiacă, chiar și cantități minime de gluten pot fi foarte dăunătoare și pot provoca leziuni intestinale. Se recomandă ca persoanele cu boala celiacă să folosească propriul prăjitor, ustensile, tacâmuri și veselă pentru a evita contaminarea.

Mit #4 O dietă fără gluten este scumpă

În timp ce alternativele fără gluten, cum ar fi pâinea fără gluten, tind să fie mai scumpe decât versiunile originale, să mănânci fără gluten poate fi la fel de accesibil. Alege opțiuni fără gluten cum ar fi orezul, cartoful dulce, porumbul, lintea și năutul pentru o dietă sănătoasă care nu îți destabilizează bugetul.

Mit #4 Nu există sensibilitatea la gluten

Sensibilitatea la gluten non-celiacă (NCGS) este recunoscută ca o problemă medicală, dar, cu toate acestea, cauza și opțiunile de tratament nu sunt încă bine înțelese. Eliminarea grâului sau a glutenului din dietă nu înseamnă că ai boala celiacă și este o idee bună să discuți cu medicul tău și cu un nutriționist, pentru cele mai bune alegeri alimentare.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: 3 lucruri pe care trebuie să le știi despre dieta fără gluten

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being