Vaccinul anti-COVID Novavax ar putea depăși Pfizer și Moderna la capitolul eficacitate

14.03.2021 | Redactia CSID
Vaccinul anti-COVID Novavax ar putea depăși Pfizer și Moderna la capitolul eficacitate

Vaccinul anti-COVID Novavax ar avea o eficacitate de 96% împotriva variantei originale de coronavirus, arată cele mai noi date ale studiului clinic de fază 3 desfășurat în Marea Britanie, care nu a fost încă evaluat de comunitatea științifică.

Vestea mai puțin bună este că eficacitatea vaccinului Novavax scade cu aproape 10 procente în cazul variantei britanice de coronavirus (B.1.1.7). Făcând o medie, experții au comunicat că eficacitatea globală împotriva variantei originale și a celei britanice este de 89,7%.

În schimb, eficacitatea vaccinului Pfizer & BioNTech este de 95%, iar a vaccinului Moderna – de 94% în cazul variantei originale de SARS-CoV-2. Nu se cunoaște însă cu certitudine dacă eficacitatea celor două vaccinuri pe bază de ARN mesager rămâne la același nivel crescut în cazul variantei britanice, respectiv sud-africane.

În acest scop este necesară colectarea datelor obținute pe cohorte mari de subiecți vaccinați și foarte probabil vom avea curând răspunsuri la această întrebare, având în vedere numărul mare de persoane deja vaccinate.

Nu credeam că va fi vreodată posibil să prevenim în proporție de 96% oricare altă boală respiratorie. Este fantastic că am reușit asta. Dacă m-ați fi întrebat acum un an care va fi rata de eficacitate maximă în cazul unui vaccin anti-COVID, v-aș fi spus, cel mai probabil, că nu va depăși 80-85%. Și chiar și așa ar fi fost incredibil, a declarat, pentru revista Time, dr. Gregory Glenn, președintele de cercetare și inovație din cadrul companiei Novavax din Maryland, SUA.

În cazul variantei sud-africane, vaccinul anti-COVID Novavax a arătat o eficacitate de 55-60% împotriva formelor simptomatice de COVID-19, însă studiul clinic a fost efectuat pe un număr limitat de participanți din Africa de Sud.

Cum funcționează vaccinul anti-COVID Novavax

Novavax este o companie americană de biotehnologie care nu a mai produs până acum vaccinuri, însă a primit din partea guvernului american „o felie” generoasă de bani pentru a se înscrie în competiția vaccinurilor anti-COVID.

Vaccinul anti-COVID Novavax a fost introdus în Operațiunea Warp Speed a SUA, adică primele 100 de milioane de doze vor rămâne în America, în cazul în care vaccinul este aprobat pentru utilizare.

Ca și alte vaccinuri, se presupune că vaccinul anti-COVID Novavax va acționa prin pregătirea corpului pentru autoapărarea împotriva infecției.

Vaccinul anti-COVID Novavax este un vaccin pe bază de proteine care conține particule minuscule obținute dintr-o versiune cultivată în laborator a proteinei spike (S), care se găsește pe suprafața coronavirusului SARS-CoV-2. De asemenea, conține un „adjuvant”, o substanță care ajută la întărirea răspunsurilor imunitare la vaccin (Matrix-M).

Atunci când unei persoane i se administrează vaccinul, sistemul imunitar va identifica particulele de proteine drept corpuri străine și va produce mecanisme naturale de apărare – anticorpi și celule T.

Dacă, ulterior, persoana vaccinată intră în contact cu SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște virusul și va fi pregătit să îl atace. Anticorpii și celulele imune pot conlucra în vederea distrugerii virusului, pot preveni pătrunderea acestuia în celulele corpului și pot distruge celulele infectate.

Deși este încântat de rezultatele preliminare, președintele companiei Novavax spune că lucrează deja la un booster pentru ridicarea nivelului de protecție pentru a face față variatelor mutații ale virusului SARS-CoV-2, dar și pentru a prelungi astfel durata imunității.

Imunitatea dată de vaccin nu este pe viață. Este de așteptat să dureze între 6 luni și un an, așa că trebuie să lucrăm la acest aspect, spune dr. Gregory Glenn.

Compania s-a angajat să pună la dispoziția COVAX (program internațional de vaccinare anti-COVID pilotat de Organizația Mondială a Sănătății OMS, Alianța pentru Vaccinuri GAVI și Coaliția pentru inovații în privința pregătirilor pentru epidemii CEPI) 1,1 miliarde de doze din vaccinul său candidat.

Grupul farmaceutic Novavax poartă deja discuții despre următorii pași în vederea autorizării vaccinului cu autoritățile de reglementare din SUA și Marea Britanie. Este posibil ca vaccinul anti-COVID Novavax să primească autorizația de urgență din partea FDA în următoarele 3 luni.

În America sunt aprobate în prezent pentru utilizare 3 vaccinuri anti-COVID: Pfizer & BioNTech, Moderna și Johnson & Johnson (care a fost aprobat și în Europa).

Imunizarea cu ajutorul vaccinului Novavax se face prin două doze, la interval de 21 de zile. Vaccinul poate fi stocat la temperaturi de 2-8 grade Celsius, un alt aspect important care va conta în privința distribuției acestuia către populație.

Recomandări:
Glioblastomul, tratat cu ajutorul unei căști magnetice care distruge celulele canceroase
Glioblastomul, tratat cu ajutorul unei căști magnetice care distruge celulele canceroase
Diabetul de tip 1 poate fi ereditar? Ce spun experții
Diabetul de tip 1 poate fi ereditar? Ce spun experții