Uite ce poți face atunci când stresul îți afectează apetitul

Stresul poate avea multe consecințe negative, iar afectarea apetitului este una dintre acestea. Uite ce poți face atunci când simți nevoia de a mânca mai mult.
  • Publicat:
Uite ce poți face atunci când stresul îți afectează apetitul

În perioadele în care te simți anxios sau copleșit, dorința de a mânca poate părea o idee grozavă. Se prea poate ca în zilele în care simțim o presiune mare la serviciu sau un gol interior în viața personală, nevoia de a mânca să fie mai mare decât orice altceva.

Stresul afectectează apetitul

Există o mulțime de moduri în care stresul poate face ravagii asupra sănătății tale fizice, dar și emoționale. Iar nevoia uriașă de a mânca și sentimentul de foame permanentă sunt doar câteva dintre consecințele pe care stresul prelungit îl are asupra noastră.

„Impactul stresului asupra apetitului este foarte complex și variază în funcție de individ”, spune pentru SELF Christina Gentile, psiholog clinician specializat în boli digestive la UCLA Health.

Unii oameni, de exemplu, se simt foarte înfometați atunci când sunt anxioși, deoarece cortizolul („hormonul stresului”) vă poate face să aveți poftă de surse rapide de energie (și anume carbohidrați), mai spune ea.

Pe de cealaltă parte, există persoane care își pot pierde complet pofta de mâncare, deoarece alți hormoni eliberați de organism în condiții de stres (cum ar fi adrenalina și hormonul de eliberare a corticotropinei) pot suprima foamea, arată cercetările.

„Oamenii pot avea, de asemenea, simptome gastrointestinale reactive la stres, cum ar fi greață, durere sau stomac deranjat, ceea ce poate face să fie dificil din punct de vedere fizic să mănânci”, adaugă dr. Gentile.

Sfaturi pentru a menține apetitul sănătos

Este adevărat că poate fi o provocare să încerci să mănânci sănătos, atunci când te simți stresat sau anxios. În acest sens, Dr. Gentile are trei sfaturi pentru a vă asigura că obțineți nutrienții de care aveți nevoie, fără a vă agrava problemele cu stomacul.

1. Respirație profundă pentru calmare

Principalul motiv pentru care stresul pe termen scurt poate fi un ucigaș al poftei de mâncare, potrivit Dr. Gentile este următorul:

„Situațiile deranjante vă activează sistemul nervos simpatic, care controlează răspunsul „luptă sau fugă” și încetinește digestia.”

Pentru a contracara acest lucru, puteți încerca respirația diafragmatică, cunoscută și sub numele de respirație profundă sau abdominală.

2. Pregătește-ți opțiuni simple și ușor de consumat

În loc să pui presiune pe tine în legătură cu ce ai putea găti sau pregăti de mâncare atunci când ești stresat, mai bine faci alegeri simple. Alege gustări sau mese în cantități mici, ușor de digerat, cum ar fi iaurt cu fructe proaspete și granola, legume la air frayer, pui cu orez sau quinoa sau niște biscuiți bio și unt de arahide.

3. Focusează-te pe felul în care mănânci

Mâncatul conștient este extrem de important pentru procesul de digestie. Concentrează-te pe mâncarea pe care o ai în farfurie și renunță la a mai face și altceva în tot acest timp.

Atunci când stresul îți atacă apetitul este important să găsești modalități de a face față anxietății. De asemenea, asigură-te că obții nutrienții de care ai nevoie pentru a-ți menține sănătatea fizică și mentală. Dacă observi că stresul afectează în mod regulat pofta ta de mâncare, este recomandat să consulți un medic pentru a evalua dacă există alte probleme de sănătate subiacente sau dacă este necesar un sprijin suplimentar, cum ar fi psihoterapia sau alte metode de tratament care să ți se potrivească.

Surse:

https://www.self.com/story/three-things-loss-of-appetite-stress

https://www.uclahealth.org/providers/christina-gentile

Sursă foto: Doucefleur / Shutterstock

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being