Excesul de cortizol – Cum îți afectează sănătatea

  • Publicat:
Excesul de cortizol – Cum îți afectează sănătatea

Excesul de cortizol poate avea consecinte semnificative asupra sanatatii fizice si mentale. Acestea fiind spuse, este important sa fii atenta la semnalele pe care ti le da corpul tau.

Cortizolul este un hormon esential produs de glandele suprarenale, avand un rol crucial in reglarea metabolismului, controlul inflamatiilor si gestionarea stresului. Cu toate acestea, atunci cand nivelul de cortizol este excesiv, pot aparea probleme de sanatate semnificative. Afla mai multe despre ce presupune excesul de cortizol, dar si ce poti face pentru a gestiona situatia!

Efectele excesului de cortizol asupra sanatatii:

Tulburari ale somnului

Nivelul ridicat de cortizol afecteza calitatea somnului, conducand la tulburari de somn. Acest lucru poate crea un cerc vicios, deoarece lipsa somnului in sine poate contribui la cresterea productiei de cortizol.

Cresterea in greutate

Excesul de cortizol poate influenta apetitul si preferintele alimentare, ducand adesea la cresterea in greutate, in special in zona abdominala. Acest fenomen poate spori riscul aparitiei unor afectiuni precum diabetul si bolile cardiovasculare.

Sistemul imunitar slabit

Cortizolul are proprietati antiinflamatorii, dar in cantitati excesive, poate suprima sistemul imunitar, astfel ca devii mai susceptibila la diverse boli.

sursa foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân