Tartă cu praz și feta: combinația irezistibilă dintre dulce și sărat

  • Publicat:
Tartă cu praz și feta: combinația irezistibilă dintre dulce și sărat

Tartă cu praz și feta este umplută cu un amestec cremos și bogat de praz dulce și brânză feta sărată, iar crusta îi dă un aspect deosebit. Imaginează-ți o tartă cu brânză și ceapă, dar puțin mai sofisticată pentru că prazul are multe de oferit. Servită cu o salată crocantă de mere și creson, poate fi un prânz delicios.

Ingrediente tartă cu praz și feta

  • 4 fire mari de praz
  • ulei de măsline
  • 4 căței de usturoi
  • 1 bucată de unt nesărat
  • 2 ramuri de cimbru
  • 8 ouă mari de găină
  • 150 ml smântână pentru gătit
  • 1 pachet de foi  de plăcintă (270g)
  • brânză Cheddar maturată, pentru ras
  • 1 legătură de ceapă verde (20g)
  • 100g brânză feta
  • 2 mere pentru consum
  • 1 lămâie
  • 1 pungă creson (80g)
  • ulei de măsline extra virgin
  • oțet de vin roșu

Cum se prepară rețeta de tartă cu praz și feta

Preîncălzește cuptorul la 180ºC.

Taie pe jumătate și spală firele de praz, feliind fin partea verde, pe care o pui într-o cratiță încăpătoare, la foc mare cu o lingură de ulei și un praf de sare de mare și piper negru. Prăjește timp de 10 minute sau până când prazul devine moale și dulce, amestecând în mod regulat.

Curăță și feliază usturoiul, adăugându-l în tigaie cu untul și presărând frunzele de cimbru. Taie în bucăți mari partea albă a firelor de praz și adaugă-o în tigaie, acoperă, redu căldura și gătește timp de 30 de minute sau până când sunt moi și dulci, amestecând din când în când pentru a nu se lipi.

Sparge ouăle într-un bol, adaugă smântâna și un praf de sare și piper și amestecă până se omogenizează.

Unge ușor o tavă de copt de 30cm x 40cm cu ulei. Așază 4 foi de aluat în tava unsă, suprapunându-le în mijloc și lăsând marginile să atârne. Unge-le cu ulei peste tot, apoi rade câteva bucăți de Cheddar în jurul marginilor și în interior. Taie fin ceapa verde și presară puțină înăuntru, apoi repetă, creând straturi de aluat de plăcintă cu brânză și ceapă verde între ele și unge cu ulei pe măsură ce avansezi (vei avea suficient pentru 2 sau 3 straturi, în funcție de câte foi de aluat ai).

Verifică prazul și condimentează-l, apoi toarnă-l în tava căptușită cu aluat. Adaugă peste amestecul de ou și amestecă ușor, apoi strânge și rulează excesul de aluat pentru a face margini și sfărâmă feta deasupra.

Unge marginile expuse ale aluatului cu ulei, apoi coace în partea de jos a cuptorului timp de 30 de minute sau până când aluatul este auriu și umplutura este închegată.

Feliază subțire merele și frecă-le cu suc de lămâie, adaugă cresonul, puțin ulei de măsline extra virgin și oțet de vin roșu și condimentează cu sare și piper. Servește alături de tartă.

Sursă foto: Shutterstock
Sursă: jamieoliver.com

CITEȘTE ȘI: Mâncărică de praz cu măsline și sos de roșii – rețetă de post gustoasă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc