Te dor genunchii când te plimbi sau urci scările? Te poți confrunta cu Condromalacie Rotuliană

Cartilajul de pe suprafața articulară a rotulei este precum un amortizor natural, însă suprasolicitarea sau alți factori pot duce la o stare cunoscută sub numele de condromalacie rotuliană – o afecțiune care indică deteriorarea cartilajului de pe suprafața rotuliană.

Ce avem de făcut în această situație, ne spune Dr. Mihai Râșcu, medic primar Ortopedie Traumatologie, specialist în chirurgie minim invazivă, șef departament Membru Inferior în cadrul clinicii Ortokinetic și medic coordonator al Federației Române de Gimnastică.

Cum recunoaștem condromalacia rotuliană?

Dr. Mihai Râșcu: Cel mai frecvent simptom al condromalaciei rotuliene este durerea de genunchi, care crește în intensitate atunci când te deplasezi pe jos sau când urci și cobori scările. Durerea poate fi resimțită și la îngenuncheat sau în poziție ghemuită, precum și la statul cu un genunchi îndoit pentru perioade lungi de timp. Această afecțiune apare de obicei la adolescenți și tineri, fiind mai predispuse femeile, iar anumite sporturi cum ar fi alergatul și săriturile pot agrava simptomele.

Cum este pus diagnosticul?

Dr. Mihai Râșcu: Examinarea clinică poate identifica zonele de durere și poate stabili un diagnostic prezumtiv, însă pentru a determina cauza exactă a durerii de genunchi, medicul poate recomanda teste imagistice precum radiografiile, tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanța magnetică (RMN).

Care sunt tratamentele la care putem apela?

Dr. Mihai Râșcu: Tratamentul condromalaciei rotuliene începe adesea cu măsuri simple precum repausul genunchiului și evitarea activităților suprasolicitante. Dacă este necesar, pot fi administrate medicamente antiinflamatoare sau analgezice, iar exercițiile de recuperare pot crește tonusul muscular al musculaturii care susține genunchiul. Ortezele de genunchi, taping-ul sau aplicarea de gheață pot fi de asemenea utile, iar în timpul recuperării se recomandă activități fizice ușoare precum mersul pe bicicletă sau înotul. În cadrul Ortokinetic, dispunem atât de aparatura necesară acestor tratamente, cât și de o piscină în aer liber, unde pacienții pot face exerciții sub îndrumarea terapeuților noștri.

În cazul în care tratamentele nonchirurgicale nu sunt eficiente, medicul poate sugera proceduri precum artroscopia sau realinierea rotulei, în funcție de gravitatea afecțiunii.

Există profilaxie pentru această afecțiune?

Dr. Mihai Râșcu: Menținerea tonusului muscular, scăderea în greutate, încălzirea adecvată înaintea exercițiilor fizice, stretching-ul muscular și creșterea treptată a intensității exercițiilor sunt măsuri importante pentru prevenirea durerii de genunchi. De asemenea, alegerea unei încălțăminte adecvate este esențială, în special pentru cei cu platfus.

Condromalacia rotuliană poate fi o problemă dureroasă și invalidantă, însă cu un diagnostic precoce și un tratament adecvat, care uneori poate consta în câteva simple exerciții de recuperare, simptomele pot fi gestionate eficient, permițând persoanelor afectate să se bucure de o calitate mai bună a vieții și de o activitate fizică fără durere.

CITEȘTE ȘI: Gonartroza genunchiului de la A la Z | Dr. Mihai Râșcu: “Oricine poate deveni protagonistul acestei povești odată cu înaintarea în vârstă”

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Dr. Mihai Râșcu - Medic primar Ortopedie-Trautomatologie
Dr. Mihai Râșcu este Medic primar Ortopedie-Trautomatologie, Asistent Universitar și Coordonator al clinicii de Genunchi și Șold din cadrul Ortokinetic. Co-fondator al Societății Române de Umăr și Cot (SRUC) Competență în artroscopie avansată Competențe în ecografie musculo-scheletală Dr. ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being