România, ţara cu cele mai mici investiţii în sănătate!

Finanţarea sistemului de sănătate reprezintă o provocare în multe ţări, dar în special în România, Bulgaria şi Ungaria. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO) susţine că, dintre cele 3 ţări vecine, România are cea mai mică sumă investită în sectorul public şi privat de sănătate.
28.03.2014
România, ţara cu cele mai mici investiţii în sănătate!

Finanţarea sistemului de sănătate reprezintă o provocare în multe ţări, dar în special în România, Bulgaria şi Ungaria. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO) susţine că, dintre cele 3 ţări vecine, România are cea mai mică sumă investită în sectorul public şi privat de sănătate. Cele mai recente studii arată că Ungaria a avut cheltuieli cu sănătatea pe cap de locuitor de 1669,3 USD/an, Bulgaria 1064 USD/an, în timp ce România a cheltuit doar 901,5 USD/an.

Nu este acceptabil ca oamenii care îşi plătesc taxele să nu poată primi îngrijirile medicale pe care le merită, iar un lucru foarte bine ştiut în România este faptul că sistemul public de sănătate este foarte slab dezvoltat. Nivelul investiţiilor publice este foarte scăzut, iar creşterea anuală nu este suficientă pentru a asigura îngrijire medicală de calitate tuturor cetăţenilor. Acesta este motivul pentru care cetăţenii trebuie să înţeleagă că sănătatea este propria lor responsabilitate şi trebuie să caute alternative. Asigurarea privată de sănătate este soluţia pentru o viaţă mai bună şi lipsită de griji, oferind acces către cele mai bune tratamente medicale disponibile în întreaga lume, inclusiv programe de prevenţie, consultaţii specializate şi spitalizare.”, declară Zahal Levy, preşedintele unei companii de asigurări private de sănătate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii dezvaluie, de asemenea, suma de bani investită în sistemul de sănătate de către guvernele naţionale: în România, doar 723,3 USD sunt cheltuiţi pe an pentru fiecare cetăţean. În acelaşi timp, această cifră depăşeşte în Ungaria 1000 USD pe an.

O altă diferenţă între cele 3 ţări vecine se înregistrează în cazul investiţiilor în planurile de sănătate pre-plătite, calculate ca procent din totalul cheltuielilor private în sănătate. Astfel, România este la sfârşitul listei cu doar 0,4%, în comparaţie cu Bulgaria cu 1% din total şi Ungaria, unde 7% din totalul cheltuielior sunt reprezentate de astfel de planuri pre-plătite.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol
Iulia Pocol

De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie.

Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal.

Totuşi, nu pot să nu ... citește mai mult

Recomandare video
Dr. Mihaela Marinescu, VITALITAS: totul despre longevitate și îngrijirea de calitate a persoanelor vârstnice