Persoanele care consumă băuturi carbogazoase prezintă semne timpurii ale bolilor de inimă

Noi studii aduc dovezi suplimentare care susţin că există o legătură între o dietă bogată în zahăr şi bolile de inimă.
Persoanele care consumă băuturi carbogazoase prezintă semne timpurii ale bolilor de inimă

Noi studii aduc dovezi suplimentare că există o legătură între o dietă bogată în zahăr şi bolile de inimă. Cel mai recent studiu susţine că persoanele care consumă cel puţin cinci băuturi dulci pe săptămână au prezentat mai mult la semne precoce ale bolilor de inimă faţă de persoanele care consumau numai un suc pe săptămână sau niciunul.

Studiul care a monitorizat mai mult de 22 de mii de adulţi (în special bărbaţi) din Coreea de Sud s-a bazat pe chestionare în privinţa dietei şi scanarea arterelor coronare pentru calcificări. Testele care măsoară  gradul de calcifiere din arterele inimii sunt folosite pentru a evalua riscul de boli cardiace. Cercetătorii şi-au ajustat cercetările şi în funcţie de alţi factori importanţi cum ar fi vârsta,  valorile tensiunii arteriale şi ale colesterolului, istoricul familial.

Autorii studiului au subliniat că doar 5% dintre participanţii la studiu consumau frecvent băuturi carbogazoase sau îndulcite. Consumul acestor băuturi a fost de asemenea corelat cu riscul de obezitate şi alte afecţiuni ale inimii.

Principala cauză de deces în România sunt bolile de inimă, au arătat recentele studii în domeniu. Deşi anumite boli se manifestă o dată cu vârsta, bolile cardiace pot apărea şi la persoanele de 30-40 de ani.