Oamenii de ştiinţă au descoperit gena mutant care protejează inima

Cercetătorii islandezi au descoperit o variaţie rară şi anterior necunoscută a unor gene, prezentă doar la unii oameni, care poate reduce, în mod substanţial, nivelul de risc al atacului de cord, dar şi nivelul de colesterol, notează Descoperă.
Oamenii de ştiinţă au descoperit gena mutant care protejează inima

Cercetătorii islandezi au descoperit o variaţie rară şi anterior necunoscută a unor gene, prezentă doar la unii oameni, care poate reduce, în mod substanţial, nivelul de risc al atacului de cord, dar şi nivelul de colesterol.

Descoperira va ajuta la crearea unui nou medicament pentru prevenţia atacurilor de cord.”Descoperirea ar putea deschide calea dezvoltării noilor medicamente”, au spus cercetătorii islandezi.

Potrivit Descoperă, absenţa celor 12 caractere dintr-o genă a cromozomului 17 a fost studiată într-o cercetare de genomuri şi date clinice în rândul populaţiei din Islanda.

Rezultatele au fost confirmate de datele provenite de la 300.000 de persoane din diferite ţări. Constatările cercetătorilor de la deCODE Genetic, filială a companiei Amgen, au fost publicate în revista New EnglandJournal of Medicine (NEJM). Interesant este faptul că variaţia genetică oferă inimii mai mult decât o protecţie care poate fi obţinută prin reducerea colesterolului, putând contribui şi la realizarea altor procese precum reducerea inflamaţiei.

Un editorial de la NEJM a susţinut ideea că în combinaţie cu alte proceduri, „variaţia poate indica calea spre dezvoltarea unei terapii viitoare pentru prevenirea bolilor coronariene”.

Descoperirea a determinat cercetătorii de la Amgen să înceapă munca asupra producţiei de medicamente ce vor dezvolta modalităţi de a inhiba proteina ASGR1 conectată cu gena în cauză.

Cu toate că statinele pot reduce riscurile unui atac de cord şi ale anumitor boli cardiovasculare, ele sunt încă o cauză principală a deceselor, iar companiile producătoare de medicamente continuă să caute noi terapii.

Cel mai nou articol Video:
Conf. univ. dr. Cristian Surcel: adenom versus cancer de prostată