În mai puțin de 5 ani am putea avea primul vaccin contra hepatitei C

12.07.2021
În mai puțin de 5 ani am putea avea primul vaccin contra hepatitei C
Sursa foto: Shutterstock

Primul vaccin contra hepatitei C ar putea fi gata în mai puțin de 5 ani, anunță profesorul Michael Houghton, care a primit Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie, alături de alți trei oameni de știință, pentru descoperirea virusului hepatitei C, în 1989.

Pentru prevenirea hepatitei de tip A și B există vaccinuri disponibile, dar pentru hepatita de tip C încă nu a fost dezvoltat un vaccin care să prevină această boală care curmă 400.000 de mii de vieți anual.

Profesorul Houghton speră că prima dintre cele trei faze ale studiului clinic pe oameni va începe anul viitor și că în 3-4 ani, deci cel mai târziu în 2026, să avem primul vaccin contra hepatitei C sigur și eficient.

Ulterior, vaccinul va fi distribuit pe scară largă categoriilor la risc: persoane care folosesc droguri injectabile, lucrători din domeniul sănătății, bebeluși născuți de mame cu hepatita C etc.

Aproape 2 milioane de noi infecții cu virusul hepatitei C se produc în fiecare an, numărul purtătorilor la nivel global estimându-se la 70 de milioane, dintre care cele mai multe nu sunt diagnosticate. De asemenea, virusul hepatitei C cauzează 400.000 de morți anual, cei mai mulți dintre cei infectați putând face ciroză hepatică sau cancer de ficat, se arată în studiul prezentat.

Chiar dacă tratamentul cu medicamente antivirale s-a dovedit eficient, un vaccin contra hepatitei C va fi o armă esențială în lupta cu această pandemie. Scopul este să reducem cu 90% incidența infecțiilor cu virusul hepatitei C și mortalitatea acestei boli cu cel puțin 65% până în anul 2030, a explicat profesorul Michael Houghton.

În comparație cu tratamentul antiviral, un vaccin contra hepatitei C va fi și mult mai ieftin. Dând ca exemplu Canada, profesorul Houghton a declarat că tratamentul hepatitei C presupune costuri enorme.

Se estimează că tratamentul hepatitei C la persoanele care folosesc droguri injectabile a costat sistemul de sănătate, în 10 ani, aproximativ 1 miliard de dolari. Costurile vaccinului contra hepatitei C ar ajunge la aproximativ 16 milioane de dolari pentru această categorie la risc. Este o diferență uriașă, spune Houghton.

Împreună cu colegii săi de la Institutul de Virusologie Aplicată Li Ka Shing (Universitatea Alberta, Canada), profesorul Houghton lucrează la dezvoltarea unui vaccin recombinant contra hepatitei C care să inducă producția de anticorpi protectori împotriva virusului HCV.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Ingrid Gheorghe: soluții pentru bolile care afectează endometrul