Cum poți să afli ce vaccinuri sunt disponibile în fiecare centru de vaccinare

15.03.2021
Cum poți să afli ce vaccinuri sunt disponibile în fiecare centru de vaccinare

Persoanele care vor să afle ce vaccinuri sunt disponibile în centrele de vaccinare au la dispoziție o platformă, unde datele sunt actualizate în timp real.

Aplicația a fost dezvoltată de un grup de IT-ști din Sibiu și indică numărul exact de locuri disponibile pentru fiecare vaccin în fiecare centru de vaccinare, potrivit Ora de Sibiu.

Oricine dorește să afle aceste informații poate accesa vaccin.live.

Pe 15 martie a început a treia etapă de vaccinare împotriva COVID-19, unde populație generală se poate programa pentru a primi unul dintre cele trei seruri disponibile în România.

Cele 3 vaccinuri anti-COVID disponibile în România sunt

Cei care doresc să se vaccinez vor putea alege unul dintre centrele de vaccinare unde merg pentru a li se administra serul. Aceștia nu pot alege unul dintre cele trei vaccinuri, însă vor afla pe care îl vor primi după efectuarea programării, în funcție de data rapelului. Dacă rapelul are loc la 21 de zile de prima doză este vorba de Pfizer, dacă rapelul este la 28 de zile este vorba de Moderna, iar dacă a doua doză este programată la 8 săptămâni de la prima, vaccinul administrat este AstraZeneca.

După epuizarea sloturilor disponibile din centrele de vaccinare, se activează lista de așteptare.

Lista de așteptare în etapa 3 vaccinare anti-COVID

Notificarea persoanelor aflate pe lista de așteptare se va realiza în funcție de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, conform Strategiei naționale de vaccinare, și ordinea cronologică de înscriere, după cum urmează:

  • persoanele din categoria 2a (populația de risc), cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice;
  • persoanele din categoria 2b (lucrători din domenii esențiale);
  • persoanele eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare (populația generală).

Beneficiarul va avea posibilitatea să se programeze la vaccinare, iar dacă nu există locuri disponibile în centrul ales, poate opta pentru înscrierea pe lista de așteptare aferentă centrului respectiv.

Ulterior, locurile libere dintr-un anumit centru de vaccinare vor fi disponibile doar pentru persoanele înscrise în lista deschisă pentru acel centru, cu respectarea prioritizării: 75% persoane din cadrul populației cu risc și 25% lucrători din domenii esențiale, iar în centrele în care rămân locuri libere vor putea să se programeze persoanele din etapa a III-a.

Mai exact, fiecare centru de vaccinare va dispune de locuri atât pentru categoriile vulnerabile și angajații din domenii esențiale, cât și pentru populația generală, iar ordinea alocării programărilor la vaccinare se va realiza în funcție de gradul de ocupare a locurilor de către categoriile prioritare înscrise pe listele centrului respectiv.

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Natalia Pavalachi Pittet, sexolog: Cum discutăm cu copiii și adolescenții despre sex