Ce legătură este între hipertensiunea arterială și COVID-19?

Între 27 septembrie și 1 octombrie 2021 are loc Caravana informării despre hipertensiunea arterială în orașele: Timișoara, București, Cluj, Iași.
29.09.2021
Ce legătură este între hipertensiunea arterială și COVID-19?
foto: Shutterstock

În săptămâna în care este marcată Ziua Mondială a Inimii, Societatea Română de Cardiologie amintește românilor despre importanța măsurării tensiunii arteriale și respectarea întocmai a tratamentului prescris de medic pentru a menține sub control valorile tensionale și astfel, pentru a evita instalarea urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale: infarct de miocard, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, insuficiență renală, sau a altora ce afectează major calitatea vieții, precum demența.

 

Totodată specialiștii de la Societatea Română de Cardiologie au răspuns și întrebărilor legate de legătura dintre pacienții hipertensivi și complicațiile care pot apărea în caz de coronavirus.

Nu există în acest moment date complete despre efectele coronavirusului la pacienții hipertensivi

Deși de la începutul pandemiei până în prezent s-au publicat multe studii într-o perioadă scurtă de timp, multe întrebări privind hipertensiunea arterială și COVID-19 au rămas încă fără răspunsuri adecvate. Nu există date clare care să arate o legătura directă între prezența HTA, independent de vârstă și de alte comorbidități, și infecția sau evoluția către un prognostic sever al infecției cu virusul Sars-coV 2.

Ce date evidente s-au observat la pacienții hipertensivi cu COVID-19?

Se cunoaște faptul că pacienții cu evoluție cronică a hipertensiunii arteriale asociază frecvent disfuncție endotelială și leziuni ale organelor țintă, iar cu cât mai mare a fost numărul de comorbidități asociate acestei afecțiuni – diabet zaharat, bronhopneumopatie cronică obstructiva, malignitate – cu atât mai nefavorabil a fost prognosticul.

Așadar, în acest context, medicii cardiologi subliniază importanța diagnosticării hipertensiunii arteriale ascunse și menținerii sub control a valorilor tensionale prin măsurarea regulată a tensiunii arteriale, informarea medicului curant dacă apar modificări față de valorile țintă și respectarea întocmai a tratamentului antihipertensiv prescris, doar medicul fiind în măsură să  intervină asupra acestuia.

La ce complicații poate duce hipertensiunea arterială netratată corect?

Hipertensiunea arterială este în continuare cel mai important factor de risc în bolile cardiovasculare în lume, dar și în România. Hipertensiunea arterială, o afecțiune silențioasă care apare de cele mai multe ori fără semne și simptome, este ușor de diagnosticat iar menținerea sub control a valorilor tensionale prin stil de viață echilibrat și tratament corect antihipertensiv poate reduce riscul de a muri prin infarct sau prin accident vascular cerebral.

Recomandare video
Cârnați la grătar cu legume și porumb copt
Recomandări: