Ana Blandiana, pseudonim născut de teama regimul comunist. Povestea acestui nume ARTĂ, în EXCLUSIVITATE, la Altceva cu Adrian Artene

Ana Blandiana, invitata celui mai nou episod de podcast „Altceva cu Adrian Artene" , i-a mărturisit în exclusivitate lui Adrian Artene care este povestea pseudonimului.
  • Publicat:
Ana Blandiana, pseudonim născut de teama regimul comunist. Povestea acestui nume ARTĂ, în EXCLUSIVITATE, la Altceva cu Adrian Artene
Ana Blandiana, pseudonim născut de teama regimul comunist. Povestea acestui nume ARTĂ, în EXCLUSIVITATE, la Altceva cu Adrian Artene

Ana Blandiana, invitata celui mai nou episod de podcast „Altceva cu Adrian Artene” , i-a mărturisit în exclusivitate lui Adrian Artene care este povestea pseudonimului care, iată, grație operei sale a ajuns un nume ARTĂ în și pentru cultura și literatura românească.

Distinsa poetă a vorbit deschis despre trecutul său din perioada comunistă, când a fost nevoită să își schimbe numele sau să aștepte patru ani pentru a primi permisiunea de a se înscrie la facultate, toate acestea pentru că după instaurarea regimului comunist în România, tatăl său, preotul ortodox Gheorghe Coman, a fost considerat, pe nedrept, „dușman al poporului”.

„Ana Blandiana a fost un joc, aveam un joc sui generis de colegi, prin clasa a opta, a noua, am făcut un concurs de pseudonime și Blandiana, satul mamei și numele unui castru roman de pe deal, de deasupra satului, am pus Ana ca rimă la Blandiana și am câștigat concursul de pseudonime. Iar după aceea, când s-a înființat revista „Tribuna”, din Cluj, care era o revistă mai descuiată și am trimis toți versuri acolo, atunci m-am gândit că dacă trimit cu numele meu nu am nicio șansă, deoarece tata era închis și am semnat cu Ana Blandiana, dar nu mi-a folosit la prea mult, pentru că a apărut o poezie, am debutat, dar a apărut și un denunț că sub pseudonimul Ana Blandiana se ascunde fiica unui dușman al poporului”, a povestit celebra scriitoare în podcastul lui Adrian Artene.

CELE MAI IMPORTANTE MOMENTE:

04:56 – ANA BLANDIANA și ÎNVIEREA PRIN POEZIE
05:35 – Ana Blandiana: „Am făcut versuri înainte să știu să scriu”
07:55 – Povestea pseudonimului Ana Blandiana
09:46 – Interzisă din cauza tatălui preot
21:39 – A muncit pe șantier ca ucenic de zidar
23:47 – „Mi s-a cerut să scriu împotriva Europei Libere”
26:47 – Și-a publicat jurnalul după 30 de ani
35:27 – A fost cerută de soție pe scara trenului
42:07 – Despre granița dintre viață și moarte
44:42 – „Poezia este o formă de Înviere”
48:12 – În dialog cu Dumnezeu: ce îi reproșează Lui?
56:12 – Întrebările care o bântuie și azi
01:03:10 – De la cutremurul din ’77 la miracolul Sighet
01:07:20 – Chipul hidos al comunismului
01:11:53 – Cum arată „omul viu”
01:14:30 – „Dumnezeu este în puterea noastră”

EPISODUL COMPLET POATE FI URMĂRIT:

ÎNVIEREA PRIN POEZIE ✍️ ANA BLANDIANA: „Nu există graniță între VIAȚĂ și MOARTE!”

EMBED:

ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletul. Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being
Recomandări:
Carmen Tănase povestește cum se simte, la propriu, ÎNVIEREA | Altceva cu Adrian Artene
Carmen Tănase povestește cum se simte, la propriu, ÎNVIEREA | Altceva cu Adrian Artene
ADHD-ul poate fi observat  în păr, arată un STUDIU
ADHD-ul poate fi observat în păr, arată un STUDIU