Contraceptia – cum sa obtii protectie maxima

Speriat de gandul ca ai putea deveni tata fara sa-ti doresti acest lucru? Iata tot ce trebuie sa stii despre cele mai populare metode contraceptive!
Contraceptia – cum sa obtii protectie maxima
Cum sa obtii protectie maxima

Sunt disponibile multe metode contraceptive, unele dintre ele fiind mai indicate in anumite perioade ale vietii, arata un studiu recent. Unele dintre aceste contraceptive trebuie prescrise de medic, altele, precum prezervativul pentru barbati sau cel pentru femei, pot fi cumparate. Atentie! In cazul celor din urma, eficienta depinde de utilizator.

Gradul de protectie pe care-l ofera o metoda contraceptiva depinde de varsta ta, de cat de des ai contacte sexuale si de cat de bine reusesti sa respecti indicatiile de utili­zare. „Daca 100 de femei active sexual nu vor folosi nici o metoda contra­cep­tiva, sansele ca ele sa ramana insarcinate in urmatorul an sunt de 80 pana la 90%”, declara medicul Paul Piscoi. Trebuie mentionat faptul ca metodele descrise se inscriu in doua categorii:

1. Eficienta lor nu depinde de utilizator: acest lucru inseamna ca nu trebuie sa iti amintesti sa iei sau sa folosesti un contraceptiv. Acestea sunt metode de lunga durata si din aceasta categorie fac parte injectia contraceptiva, dispozitivul intrauterin si sterilizarea.

2. Eficieta depinde de utilizator: aceste metode trebuie folosite in fiecare zi sau de fiecare data cand ai contact sexual. Pentru ca ele sa fie eficiente trebuie sa urmaresti intocmai instructiunile de folosire. Pentru a afla mai multe informatii despre oricare dintre aceste metode poti consulta medicul tau de planning familial sau poti sa ne contactezi la sediul Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor.

Iata ce trebuie sa stii despre cele mai populare metode contraceptive!

Pilula combinata

Nu are efect daca este luata cu o intârziere mai mare de 12 ore, varsaturi dupa administrare sau in cazul diareelor severe. Unele medicamente ii pot impiedica actiunea, inclusiv unele antibiotice. Cele care le folosesc ar trebui sa nu fumeze.

Avantaje. Adesea reduce durerea, tensiunea premenstruala si sangerarea.Protejeaza impotriva cancerului ovarian si uterin si unor infectii pelviene. Potrivita nefumatoarelor sanatoase, pâna la menopauza.

Dezavantaje.Nu se potriveste tuturor femeilor. Efec­tele secundare sunt rare, dar grave si pot include cheaguri sangvine, cancer de san sau de cervix. Pot aparea efecte secun­da­re minore. Nu se recomanda fumatoa­re­lor care au depasit varsta de 35 de ani.

Pilula cu progesteron

Nu are efect daca este luata cu o intar­ziere mai mare de 3 ore, daca apar varsa­turi dupa administrare sau in cazul dia­reelor severe. Unele medicamente ii pot im­piedica actiunea, insa nu si antibio­ticele.

Avantaje. Folositoare pentru femeile mai in varsta care fumeaza sau nu suporta pilula combinata. Poate fi folosita in timpul alaptarii.
Dezavantaje. Pot aparea efecte secundare minore. Ciclul menstrual poate fi neregulat, cu sangerari intermenstruale sau lipsa. Poate sa reduca din eficienta la femeile cu greutatea mai mare de 70 kg.
 

Pagina 1 din 2
Cel mai nou articol Video:
Dr. Silvia Chiotoroiu: tratamentul modern pentru cataractă